Μενού
Ισχυρή βροχόπτωση
Ισχυρή βροχόπτωση | (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
  • Α-
  • Α+

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τόπους από το μεσημέρι της Παρασκευής (19/04) έως το πρωί του Σαββάτου (20/04) κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και σε συμφωνία με τις προγνώσεις, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν σε Θεσσαλία και Σποράδες.

Το μέγιστο ύψος βροχής έως σήμερα καταγράφηκε στη Γλώσσα Σκοπέλου (119 χιλιοστά) και ακολούθησε η πόλη της Καρδίτσας (117 χιλιοστά), με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια. 

Στην περιοχή της Μαγνησίας το φαινόμενο χτύπησε με σφοδρότητα μέσα στη νύχτα το Νότιο Πήλιο με κάποιους δρόμους να γεμίζουν νερά, αλλά φαίνεται πως η περιοχή άντεξε.

Στη πόλη του Βόλου υπήρχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προβλήματα ηλεκτροδότησης που όμως σύντομα αποκαταστάθηκαν. Με το πρώτο φως της ημέρας ο κρατικός μηχανισμός που ήταν επί ποδός την νύχτα θα ερευνήσει αν υπάρχουν κατολισθήσεις στο ορεινό δίκτυο και κυρίως στο Πήλιο που δέχθηκε πολλά χιλιοστά βροχής.

Ζευγάρι Ισραηλινών στον Λιμιώνα του δήμου Ζαγοράς, το οποίο διέμενε σε διαμέρισμα Airbnb, ζήτησε συνδρομή καθώς τρόμαξε από παρακείμενο χείμαρρο που φούσκωσε. Επί τόπου έφθασε αμέσως κλιμάκιο της πυροσβεστικής που τους μετέφερε με ασφάλεια στην Τσαγκαράδα.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ώρες, τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία

Επί ποδός ήταν όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί. Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει δεχτεί καμία κλήση για άντληση υδάτων και για απεγκλωβισμό ατόμων παρά μόνο για κοπές δέντρων σε κάποιες περιοχές της χώρας. 

Χάρτης του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με το αθροιστικό ύψος βροχής
Χάρτης με το αθροιστικό ύψος βροχής | (meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)

Χιόνι στη Φθιώτιδα

Στα λευκά ντύθηκαν τα ορεινά του νομού Φθιώτιδας. Σύμφωνα με το lamiareport.gr χιόνι έπεσε στην Οξυά σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, στο Βελούχι και τον Παρνασσό, ενώ χιόνι με χιονόνερο έπεσε και σε περιοχές της Οίτης και των Βαρδουσίων.

Σε τουλάχιστον έξι περιοχές, όπου το Meteo.gr έχει μετεωρολογικούς σταθμούς, η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν. Μέσα σε αυτές περιοχές του Παρνασσού και το Μαυρολιθάρι Οίτης.

Βασίλης Κικίλιας: «Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι, η προσπάθεια μέχρι τώρα απέδωσε»

Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου (20/4) από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας κάνοντας λόγο για δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων στη Θεσσαλία λόγω των πρόσφατων καταστροφών. «Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι. Χαίρομαι ότι μέχρι τώρα η προσπάθεια αυτή απέδωσε» ανέφερε ο κ. Κικίλιας τονίζοντας ότι όλοι φορείς κατάφεραν και περιόρισαν τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν.

«Είναι προφανές ότι δουλεύοντας όλοι μαζί και συντονισμένα μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Αναφερόμενος στην εικόνα που υπήρξε σε όλη την Ελλάδα, σχετικά με τις βροχοπτώσεις είπε ότι «είχαμε τις βροχοπτώσεις που περιγράψαμε σε περιοχές στην Καρδίτσα και σε κάποιες περιοχές του Πηλίου και σε όλη την Ελλάδα, για να συμπληρώσει πως «αυτό είναι το κλίμα πλέον και σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να προσαρμοστούμε».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας είπε πως στη Θεσσαλία έπεσε σε λίγες ώρες το νερό που πέφτει σε 3,5 μήνες» και τόνισε πως «το σύστημα λειτούργησε ικανοποιητικά, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, υπήρχε συντονισμός». Ο κ. Κουρέτας εξήγησε πως πρόκειται για μία νέα κατάσταση με τις βροχοπτώσεις, τονίζοντας πως πλέον αναμένονται πιο συχνά τέτοια φαινόμενα.

Υποχωρεί η κακοκαιρία - Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα (20/4)

Σήμερα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024, αναμένονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες από τις πρώτες πρωινές ώρες θα εντοπίζονται κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ από το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θράκη και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα εξασθενήσουν. Τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν έως το πρωί στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 4 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 21, στην Ήπειρο από 5 έως 20, στη Θεσσαλία από 9 έως 23, στη Στερεά και Πελοπόννησο από 8 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 18, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 10 έως 18, στις Κυκλάδες από 12 έως 18, στα Δωδεκάνησα από 14 έως 18 και στην Κρήτη από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα γίνουν νότιοι 3 έως 5 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν βόρειοι ίδιας έντασης ενώ προς το βράδυ θα γίνου νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το μεσημέρι θα γίνουν δυτικοί 3 έως 5 μποφόρ ενώ προς το βράδυ θα γίνουν νότιοι 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική, σύμφωνα με την υπηρεσία Meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες κατά διαστήματα έως το πρωί ενώ στη συνέχεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, από το πρωί θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 έως 6 μποφόρ ενώ από το μεσημέρι θα ξαναγίνουν δυτικοί 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται τοπικές βροχές κατά διαστήματα με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Στη συνέχεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και προς το βράδυ σε νοτιοανατολικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA