Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε η Αμοργός με αφορμή τους σεισμούς των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ που «έπληξε» το νησί.
Η σχετική απόφαση για την Αμοργό, της περιφερειακής ενότητας Νάξου, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ελήφθη νωρίτερα, σήμερα από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Απώτερος σκοπός της απόφασης είναι η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και η διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή
Αμοργός: Τα σενάρια για τους σεισμούς
Κορυφώνεται τις τελευταίες ώρες η ανησυχία στις Κυκλάδες, καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, κυρίως στη υποθαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, με δονήσεις μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ.
Την ίδια ώρα οι επιστήμονες επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα δεδομένα, για την εξέλιξη του φαινομένου.
Η δημόσια τηλεόραση μεταδίδει ότι κάποιοι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για σενάρια, που δεν μπορούν να αποκλειστούν, ανάμεσά τους και αυτό της ηφαιστειακής έκρηξης.
Όπως και να έχει, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση και μιλά για ένα πρωτοφανές φαινόμενο.
«Δεν πηγαίνουμε προς εκτόνωση με τους σεισμούς της Σαντορίνης», υπογράμμισε από τη μεριά του ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος.
«Θα μπορούσε να υπάρχει δυσμενέστερο σενάριο από τα 6 Ρίχτερ», είπε επίσης, μεταξύ άλλων.
Ο Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι «ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος, η Σαντορίνη η Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός έχουν σε όλα τα μοντέλα «περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.