Μενού
samos
Σάμος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σάμο, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού.

Όπως ανέφερε ο γεωλόγος - σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στην εκπομπή «Action Τώρα» του Action24, το επίκεντρο εντοπίζεται 3 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Κοντακέικα, έναν οικισμό «που υπέφερε πολύ στις 30 Οκτωβρίου 2020 με κατολισθήσεις στην περιοχή αυτή».

Ο κ. Γκανάς επισήμανε επίσης ότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην παράκτια περιοχή της Σάμου, κοντά στη βόρεια ακτή, σε βάθος 12 χιλιόμετρα. «Εκτιμώ ότι μάλλον είναι ο κύριος σεισμός, πάντα όμως στη φύση πρέπει να έχουμε μία μικρή επιφύλαξη, διότι δεν γνωρίζουμε πάντοτε πώς θα εξελιχθεί», είπε ο κ. Γκανάς και συνέχισε:

«Περιμένουμε λίγο, κάποιες ώρες, όμως κατά την άποψή μου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. [σ.σ ο σεισμός] είναι στον εστιακό χώρο που έδωσε τον σεισμό του 2020, αλλά είναι ένα μικρό ρήγμα, το οποίο δεν είχε σπάσει».

Τότε, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, «η διάρρηξη έγινε από ανατολάς προς δυσμάς, προς Ικαρία. Έχει φτάσει τα 40 χιλιόμετρα το ρήγμα αυτό που έσπασε. Το ρήγμα "κλείνει" προς βορρά. Στο πάνω μέρος αυτού του επιπέδου υπάρχουν μικρά ρήγματα, υπάρχει μία τεκτονική πολυπλοκότητα εκεί, η οποία δίνει αυτούς τους μικρούς σεισμούς».

«Είναι ασθενείς δονήσεις αυτές, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», τόνισε ακόμα ο Αθανάσιος Γκανάς.

«Μόνο τα παλιά κτίρια, τα πέτρινα, ίσως αυτά και μόνο να έχουν κάποιο μικρό πρόβλημα. Η δόνηση είναι ασθενή, 4,4», είπε επίσης ο σεισμολόγος, απαντώντας στις ανησυχίες των δημάρχων της περιοχής.

«Για σήμερα καλό είναι να αποφεύγουν [σ.σ οι κάτοικοι] τα πολύ παλιά κτίρια, τις παλιές κατασκευές.Τα καινούργια κτίρια [...] είναι ασφαλέστατα», κατέληξε ο κ. Γκανάς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA