Μενού
Σεισμός στην Κρήτη
Υλικές ζημιές από τον σεισμό στην Κρήτη | INTIME/Image Online
  • Α-
  • Α+

Περιορισμένης έκτασης ζημιές σε ετοιμόρροπα κτίρια του δήμου Ηρακλείου καταγράφονται μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (22/05).

Στην Κρήτη, θα μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης στις 14:30 και θα πραγματοποιήσιε αυτοψία στην Αλικαρνασσό και στη συνέχεια σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης.

Θα συνοδεύεται από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκο Παπαευσταθίου και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Ηρακλείου, ο Ευθύμης Λέκκας εμφανίζεται καθησυχαστικός και εκτιμά ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

«Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού και με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων, χωρίς να αναφερθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία και με τους Δημάρχους των γειτονικών Δήμων, Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου, Αρχανών Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη και Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, όπου συζητήθηκε και το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων.

Επίσης, είχε γίνει και επικοινωνία του Αλέξη Καλοκαιρινού με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος είναι καθησυχαστικός, θεωρεί ότι ήταν ο κύριος σεισμός και δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μετασεισμική ακολουθία.

Μέσα στην πόλη υπάρχουν σημειακά ζητήματα σε ετοιμόρροπα κτίρια όπου ελέγχονται από τα κλιμάκια των Υπηρεσιών του Δήμου.

Οι τηλεφωνικοί αριθμοί στους οποίους μπορούν να καλούν οι πολίτες για να ενημερώνουν για τυχόν ζημιές που έχουν εντοπίσει, είναι οι εξής:

2813409500 Δημοτική Αστυνομία

2813409502 και 2813409507 Πολιτική Προστασία Δήμου Ηρακλείου».

Σεισμός στην Κρήτη: Τι ισχύει για τα σχολεία

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεχίζονται οι έλεγχοι από υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κρήτης, αλλά και των δήμων ενώ γνωστοποιήθηκε ότι τα σχολεία του δήμου Ηρακλείου θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός, όπως σημειώνεται, εάν στην πορεία των ελέγχων, που συνεχίζονται, εμφανιστούν ζημιές.

Κανονικά θα λειτουργήσουν, όπως ανακοινώθηκε, τα σχολεία σε δήμο Μαλεβιζίου, ενώ σε όλους τους δήμους σε Ηράκλειο και Λασίθι γίνονται έλεγχοι, με προτεραιότητα στα παλαιότερα σχολικά κτίρια.

Από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν, χρειάστηκε να κλείσει προσωρινά ο δρόμος Τέρτσα-Μύρτος στον δήμο Βιάννου, μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση.

Σεισμός στην Κρήτη: Σε επιφυλακή ΕΜΑΚ και Πυροσβεστική

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης και η 3η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι ΕΜΑΚ της επικράτειας, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, έπειτα από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε σήμερα στον θαλάσσιο χώρο 56 χλμ. βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου.

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις προκειμένου να επέμβει.

Παράλληλα πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της σεισμικής δόνησης.

Σεισμός στην Κρήτη: Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Το θετικό είναι ότι ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ προσθέτοντας ότι «δεν θα έχουμε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Λέκκας «η δόνηση είναι σε τάφρο και όχι στο ελληνικό τόξο και ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές στην Κρήτη».

Μιλώντας και στο MEGA και αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Σαντορίνη, Κάσο σε όλη τη νότια Έλλαδα καθώς ήταν σεισμός με σημαντικό εστιακό βάθος με συνέπεια να γίνεται αισθητός σε μεγαλύτερη έκταση.

Το βάθος υποδεικνύει ότι μάλλον αποκλείεται η περίπτωση ενός τσουνάμι. Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά το λέω με κάθε επιφύλαξη.

Έγινε στη συμβολή των δύο πλακών, αφρικανικής και της ευρωπαϊκής. Δεν έχει να κάνει με το τόξο νότια της Κρήτης. Δίνει τέτοιους σεισμούς αλλά πρέπει να προσέξουμε την εξέλιξη του φαινομένου, αν και εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν σεισμό βάθους». 

«Eίναι σεισμός που έγινε πάνω στο τόξο, στην βυθιζόμενη πλάκα σε βάθος 60 χιλιομέτρων. Είναι ένας κλασσικός σεισμός του ελληνικού τόξου σε ενδιάμεσο βάθος. Δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις περαιτέρω σε κατασκευές ή να προκαλέσει τσουνάμι, όπως επίσης δεν θα επηρεάσει την Σαντορίνη» εκτίμησε οΓενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Έχει μεγάλο βάθος και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης, τόνισε στο Open:

«O σεισμός είναι βάθους. Ενδιαμέσου βάθους 60 χιλιομέτρων και δεν εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Όταν υπάρχει μεγάλο εστιακό βάθος, ανοίγει η απόσταση της αισθητότητας, γιαυτό τον κατάλαβαν σε πολλές περιοχές».

Τέλος, ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, είπε στον ΣΚΑΪ πως «η περιοχή αυτή έχει αρχίσει και δουλεύει εδώ και δύο χρόνια. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα γιατί έγινε πάνω από το βυθιζόμενο κομμάτι της συμπαγούς πλάκας της Κρήτης.»

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA