Μενού
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των μέτφων κορονοϊού | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στη Λάρισα στο φως της δημοσιότητας ήρθε βίντεο που δείχνει ομάδα νεαρών να χτυπά ανήλικο στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα ένας από τους δράστες τον κτυπά με δύναμη στο κεφάλι και στο σώμα ενώ τον σπρώχνει ακόμα και πάνω σε σιδερένια κάγκελα. Ο νεαρός που του επιτέθηκε συνελήφθη ενώ ο ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα τρεις ανήλικοι με μαχαίρια και φορώντας κουκούλες λήστεψαν έναν 15χρονο τη στιγμή που επέστρεφε στο σπίτι του. Σύμφωνα με τη γιαγιά του παιδιού που μίλησε στο MEGA: «Του πήραν τα 5 ευρώ και τη θήκη του κινητού. Του πήραν τα ακουστικά του, μετά είδαν ότι φορούσε το παιδί παπούτσια τα οποία τα είχε πάρει πριν δύο μέρες τρεις και λέει βγάλε και τα παπούτσια σου. Του πήραν και το φούτερ του από ότι έμαθα. Του είπαν φεύγοντας την επόμενη φορά που θα σε συναντήσουμε να κανονίσεις να έχεις χρήματα μαζί σου περισσότερα».

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας «ειδικές δράσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν σε περιοχές της Αττικής και του Πειραιά, απογευματινές και βραδινές ώρες κατά το τριήμερο 23 έως 25 Φεβρουαρίου για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 771 έλεγχοι από τους αστυνομικούς των ανωτέρω υπηρεσιών στους τομείς ευθύνης τους, σε σημεία όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι και σημειώνονται περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας. Σκοπός της δράσης είναι η συλλογή περαιτέρω στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων εμπλεκόμενων στα ανωτέρω περιστατικά, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο αξιολόγησης και διερεύνησης για τον σχεδιασμό στοχευμένων μελλοντικών δράσεων».

Το σχέδιο για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δηλώνουν αποφασισμένοι να περιορίσουν σημαντικά τα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξη του είχε πει: «Ξεκινήσαμε ήδη να δημιουργήσουμε ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα. Ταυτόχρονα μια γραμμή τηλεφωνική, πενταψήφια, για να μπορεί ο καθένας αμέσως να καταγγέλλει στο Ανηλίκων ένα περιστατικό ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση παρέμβαση. Όπως έχουμε το panic button στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο να υπάρχει μια εφαρμογή, ένα application το οποίο θα ειδοποιεί την Αστυνομία ότι κάτι τρέχει κάπου.» Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί στηρίζεται στο να κάνει εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά να μιλήσουν για τέτοια επεισόδια ενώ παράλληλα στόχος είναι η εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας με την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών και η δραστική αντιμετώπιση «συμμοριών» ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν συγκροτηθεί ομάδες περιπολιών κυρίως από νεαρής ηλικίας αστυνομικούς, άντρες και γυναίκες, και σε συνεργασία με στελέχη της Ασφάλειας βρίσκονται ήδη σε σημεία όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανηλίκων όπως σε πλατείες, εμπορικά κέντρα κ.α. Οι περιπολίες αυτές θα γίνονται κυρίως Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από το απόγευμα ως πολύ αργά μετά τα μεσάνυχτα.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε γίνει χαρτογράφηση των περιοχών όπου καταγράφεται αυξημένος αριθμός περιστατικών στα οποία εμπλέκονται ανήλικοι. Επιπλέον, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με αρμόδιους φορείς ενώ έχει προγραμματιστεί η ανάληψη δράσεων σε συνεργασία με Δήμους, σχολεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ενώ θα αξιοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 1030. Παράλληλα ζητήθηκε από τους αστυνομικούς που βρίσκονται στον αριθμό έκτακτης ανάγκης «100» της Άμεσης Δράσης να δίνουν προτεραιότητα στη διαχείριση καταγγελιών που αφορούν ανήλικους.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση των αστυνομικών. Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ο σκοπός είναι τα παιδιά να μη φοβούνται και να μιλάνε γνωρίζοντας πως στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής υπάρχει κάποιος που γνωρίζει πως θα αξιολογήσει την καταγγελία που θα ερευνάται και από στελέχη της Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών της Αστυνομίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA