Μενού
Αφρικάνικη σκόνη στην Αθήνα
Πέρασμα της κακοκαιρίας στην Αθήνα | AP Photos / Petros Giannakouris
  • Α-
  • Α+

Δύο πρόσωπα θα έχει ο καιρός τις αμέσως επόμενες ημέρες στη χώρα μας καθώς υπάρχουν περιοχές που δεν θα επηρεαστούν από την επερχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, είναι «από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζουμε υετό μαζί με τη θερμή μεταφορά στην στάθμη των 850 hPa».

Ο μετεωρολόγος αναφέρει πως «ο καιρός θα είναι διαφορετικός και θα χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα (20/05), καθώς η Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη, όπου θα έχουμε παροδικά φαινόμενα και αυξημένη συννεφιά . Στα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησο-Κρήτη) η ζέστη όμως θα είναι αισθητή

Οι δύο θερμικές εξάρσεις

Ο Θοδωρής Κολυδάς συνεχίζει λέγοντας πως «θα υπάρχουν δύο θερμικές εξάρσεις η πρώτη Παρασκευή και Σάββατο και η δεύτερη - λίγο αργότερα την Τρίτη και Τετάρτη- (εξ' ου και το "αναβλητικό" του τίτλου ). H δεύτερη έξαρση ίσως φανεί για λίγο σε ορισμένες περιοχές και στα βόρεια την Τρίτη (21/05).    

Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά, αλλά ας μη μας παραξενεύει αν μια περιοχή τη μια μέρα έχει 30 βαθμούς ( με αύρα) και την επομένη (π.χ. με δυτικό καταβατικό άνεμο) 34 με 35.  

Η σχετική υγρασία θα είναι κάπως αυξημένη, αλλά δεν θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική . Άλλωστε με τις θερμοκρασίες που αναφέρουμε στις προγνώσεις 32 με 34 και τοπικά (κυρίως στη Κρήτη)  34 με 36 βαθμούς, δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τιμές "καύσωνα"

Σχετικά με τη σκόνη, οι μέγιστες τιμές Παρασκευή και Σαββατοκύριακο,  με μειούμενες τις συγκεντρώσεις Δευτέρα και Τρίτη.

Επιχειρησιακά παρακολουθούμε τα όρια στο τριήμερο, λαμβάνοντας όμως υπόψιν μας και την περαιτέρω τάση του καιρού την οποία σας μεταφέρουμε. Βέβαια τα μοντέλα της σκόνης παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικά μοντέλα και εδώ να διευκρινίσουμε ότι άλλες είναι οι μετρήσεις της σκόνης και άλλες οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων PM10 (παρότι και οι δύο εκφράζονται σε mg/m3)».     

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA