Μενού
Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας | Glomex
  • Α-
  • Α+

Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης έδωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ  ο Χρήστος Σταϊκούρας, ξεδιπλώνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για σειρά ελέγχων στατικότητας σε υφιστάμενες υποδομές της χώρας, ενώ καθησύχασε πως έχουν εξευρεθεί και θα διατεθούν πόροι για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία και της στέγης Καλατράβα.

 

Μητρώο γεφυρών

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία ενός «μητρώου γεφυρών», όπου θα καταγραφούν όλες οι υφιστάμενες δομές ανά την επικράτεια, η δομική τους ακεραιότητα και οι ανάγκες συντήρησης/αποκατάστασής τους.

Ο υπουργός τόνισε ωστόσο την ανάγκη της πλαισίωσης των έργων στη βάση της γνώμης των ειδικών και των διαθέσιμων πόρων λέγοντας: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάνουμε φαραωνικά έργα για να αντιμετωπίσουμε έναν "Ιανό επί τέσσερα", αλλά να μην υπάρχουν οι πόροι για κάτι αντίστοιχο. Το τι έργα θα κάνουμε θα εξαρτηθεί από αυτό που θα μας πουν οι ειδικοί».

Οι πληγές στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Μετά από ερώτηση για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου μετά το πέρας του Daniel, ο υπουργός Υποδομών μίλησε για «τεράστιες καταστροφές, όχι μόνο στο κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και στα επιμέρους, που αυτή τη στιγμή κοστολογούνται στα 187 εκατομμύρια ευρώ», ενώ εφησύχασε πως τα χρήματα για την αποκατάσταση των καταστροφών θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Είναι 600 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα πάνε για υποδομές, σιδηροδρομικούς σταθμούς και την τηλεδιοίκηση, η οποία πρόσφατα δυστυχώς καταστράφηκε αφού είχε μόλις παραδοθεί», δήλωσε.

Οι δηλώσεις για το ΟΑΚΑ

Σε ερώτηση σχετικά με τις ευθύνες για την ελλιπή συντήρηση της στέγης Καλατράβα, ο υπουργός δήλωσε πως «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει κάποια εμπλοκή στο συγκεκριμένο θέμα, παρά μόνο μελέτες που ανατέθηκαν στο παρελθόν για να αξιολογηθεί η στατικότητα του άνω διαζώματος, το οποίο δεν είναι πληροφορία, είναι στο ΦΕΚ, 20 Δεκεμβρίου του 2019, αποτυπώνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου ότι είναι στατικά ασφαλές».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε επίσης πως «Η ελληνική Πολιτεία έχει εξασφαλίσει τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έτσι ώστε να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις για να ενισχύσει τη στατικότητα του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA