Μενού
dimitris-koutsoumpas
Δημήτρης Κουτσούμπας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, για το νομοσχέδιο που θέλει να φέρει ακόμα περισσότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε για «φοιτήτριες που αναγκάζονται να βρουν sugar daddies».

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τοποθετήθηκε για την αναφορά εντός της Βουλής για ένα «Σκανδιναβικό» μοντέλο στην παιδεία. Τι είναι όμως οι sugar daddies στους οποίους έκανε μνεία;

Τι είναι ο sugar daddy

Πολύ απλά, ως sugar daddy χαρακτηρίζεται έναν άντρας μέσης ή προχωρημένης ηλικίας, που θεωρείται επιτυχημένος στον χώρο του και ευκατάστατος.

Η ιδιότητα του sugar daddy αναφέρεται στην πρόθεσή του να ανταλλάξει χρήματα για κοινωνικές παροχές, όπως συντροφιά, σεξ ή ακόμα και μία πλατωνική σχέση.

Αν και υπάρχει και ο αντίστοιχος όρος sugar mommy, το φαινόμενο έχει συνδεθεί με στερεοτυπικές αναπαραστάσεις των γυναικών ως «χρυσοθήρες», και για αυτό η αναφορά του κ. Κουτσούμπα θεωρήθηκε σεξιστική και αναχρονιστική.

Μερικές παρατηρήσεις

Εδώ χωρούν βέβαια δύο γρήγορες διευκρινίσεις. Πρώτον, το φαινόμενο φοιτητριών, αλλά και φοιτητών που προσφεύγουν σε ευκατάστατους «πάτρονες» για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους δεν είναι καινούργιο, και παρατηρείται αρκετά στις ΗΠΑ, όπου τα δίδακτρα των ιδιωτικών κολεγίων είναι δυσθεώρητα.

Φυσικά οι φοιτητές επιλέγουν αυτή τη διέξοδο πολύ πιο σπάνια απ' ό,τι μία δουλειά, ή τη γονική στήριξη.

Επίσης, η αναφορά σε ένα «Σκανδιναβικό μοντέλο» για την υποστήριξη της θέσπισης ιδιωτικών πανεπιστημίων γίνεται κακή τη πίστει. Το Σκανδιναβικό μοντέλο χωρών όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και άλλων δεν αναφέρεται στην οικονομική διάρθρωση των ιδρυμάτων, αλλά στο σύστημα της δια βίου μάθησης που εφαρμόζουν για τα παιδιά από την αρχή του σχολείου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA