Μενού
iranikos-stratos
Ιρανικός στρατός | AP
  • Α-
  • Α+

Προ των πυλών νέα, δραματική, κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να παραμένει σε επιφυλακή για ιρανική επίθεση, ως αντίποινα σε αυτή που έγινε στην πρεσβεία της Δαμασκού. 

Καθώς ξημέρωσε Σάββατο, ιερή μέρα για τους Εβραίους, το Ισραήλ παραμένει σε επιφυλακή για ιρανική επίθεση. Το Ιράν διεμήνυσε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του ορκισμένου εχθρού του, του Ισραήλ, έπειτα από βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο υποστρατήγους των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει «σύντομα» δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Η μετακίνηση ιρανικών δυνάμεων 

Σύμφωνα με την Jerusalem Post οι ΗΠΑ βλέπουν το Ιράν να μετακινεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν παρατηρήσει τη μετακίνηση ιρανικών στρατιωτικών μέσων όπως πυραύλων τις τελευτείες 24 ώρες και πιστεύεται πως είναι προετοιμασίες για απευθείας χτυπήματα. 

Οι αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι αν αυτές οι μετακινήσεις είναι για το αρχικό χτύπημα κατά του Ισραήλ ή για την αποτροπή ενός κοινού ισραηλινού-αμερικανικού χτυπήματος, αλλά τουλάχιστον 100 πύραυλοι κρουζ φέρεται να έχουν μετακινηθεί σε θέσεις εκτόξευσης.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στο Ισραήλ

Νωρίτερα, πάντως, είχε γίνει γνωστό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού.

«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις.

Το Βερολίνο καλεί τους Γερμανούς να φύγουν από το Ιράν

Στο μεταξύ, η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της να φύγουν από το Ιράν γιατί υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης με το Ισραήλ και κίνδυνος να συλληφθούν από τις ιρανικές αρχές.

Υπάρχει ο κίνδυνος τόσο μιας απότομης κλιμάκωσης των υφιστάμενων εντάσεων της Τεχεράνης με το Ισραήλ όσο και ότι οι Γερμανοί μπορεί να κινδυνεύσουν από αυθαίρετες συλλήψεις στη χώρα, αναφέρει.

«Υπό τις τρέχουσες εντάσεις, ιδιαίτερα μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος απότομης κλιμάκωσης», γράφει το υπουργείο Εξωτερικών σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε σήμερα.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές», προσθέτει.

«Οι Γερμανοί πολίτες διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να συλληφθούν και να ανακριθούν αυθαίρετα και να τους επιβληθούν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Οι πολίτες με διπλή υπηκοότητα, ιρανική και γερμανική, κινδυνεύουν ιδιαίτερα», τονίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αναστολή πτήσεων στην Τεχεράνη 

Ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa και η αυστριακή θυγατρική του Austrian Airlines ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεών τους προς και από την Τεχεράνη ως τουλάχιστον την ερχόμενη Πέμπτη 18 Απριλίου, ενώ γνωστοποίησαν επίσης πως προληπτικά τα αεροσκάφη τους δεν θα διέρχονται από τον εναέριο χώρο του Ιράν. 

«Λόγω της τρέχουσας κατάστασης» η Lufthansa αναστέλλει «τις πτήσεις της με προορισμό ή προέλευση την Τεχεράνη ως και την 18η Απριλίου, έπειτα από προσεκτική εκτίμηση» των κινδύνων, εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Η εταιρεία επιπλέον δεν θα χρησιμοποιεί τον ιρανικό εναέριο χώρο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Η «διαδρομή του θανάτου» στην Ελλάδα - Ποιος είναι ο δρόμος που είναι στους πιο επικίνδυνους του κόσμου

Κώστας Σαμαράς στο Reader: «Εγώ ήμουν πιο οργανωτικός, ο Παλαιοκώστας πιο αυθόρμητος»

Ένας αιώνας ΑΕΚ – Το συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Gazzetta

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA