Μενού
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Το σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη | EUROKINISSI / ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
  • Α-
  • Α+

Ο Βασίλης Κοκοτσάκης, ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, μίλησε στον ραδιοφωνικό στθαμό «Αθήνα 9,84» σχετικά με τα ευρήματα ουσιών, που βρέθηκαν στα αντικείμενα των θυμάτων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοκοτσάκης ανέφερε, σεβόμενος τις οικογένειες στα Τέμπη, πως τα δείγματα των αντικειμένων των θυμάτων του δυστυχήματος εξετάστηκαν από το Χημείο του Κράτους και βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ουσίες τολουόλιο και ξυλόλιο.

«Βρέθηκαν αρκετά δείγματα τολουολίου, ξυλολίου, αυτά που είχαμε βρει και στα εξωτερικά δείγματα. Εν προκειμένω είναι περισσότερο το τολουόλιο, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Παράλληλα, βρέθηκαν παραφίνες και άλλα υλικά, τα οποία επειδή είναι πολύ νωρίς για τον όγκο των εργασιών, θα εξεταστούν για τον ρόλο που έπαιξαν και πώς ακριβώς βρέθηκαν στον χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκοτσάκης.

«Αυτές οι ουσίες δεν δικαιολογούν την ύπαρξή τους στον χώρο, καθώς, για παράδειγμα, το τολουόλιο δεν μπορεί να το κρατήσει κάποιος μαζί του. Αυτό που μας απασχολεί αυτήν την ώρα και μας οδηγεί στο συμπέρασμα σχετικά με τα προηγούμενα δείγματα, είναι το τολουόλιο και το ξυλόλιο» συνέχισε ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων στα Τέμπη.

Τέμπη: Δεν βρέθηκε έλαιο σιλικόνης

Παράλληλα, στο πόρισμα πραγματογνωμοσύνης που παρέδωσε σε συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, που με την σειρά τους γνωστοποίησαν σήμερα, στην Εισαγγελία Λαρίσης, από ευρήματα στα τρένα, αλλά κυρίως από ευρήματα υπολοίπων σε ρούχα και αντικείμενα των νεκρών προκύπτει ότι δεν βρέθηκε το έλαιο σιλικόνης.

«Για εμάς, που το ερευνούμε τι προκάλεσε όλο αυτό, είναι συγκλονιστικό. Θα έλεγα ότι αυτό που δεν υπάρχει καθόλου είναι αυτό που οι συνάδελφοι πραγματογνώμονες, που ορίστηκαν, είναι ως αιτία δημιουργίας της φωτιάς. Δεν υπάρχει σε κανένα δείγμα έλαιο σιλικόνης στους εξωτερικούς χώρους» τόνισε ο κ. Κοκοτσάκης.

«Τα δείγματα αυτά εξετάστηκαν από το Χημείο του Κράτους και περισυνελέγησαν από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Στη συνέχεια, την παραμονή των Χριστουγέννων βγήκαν τα αποτελέσματα, αλλά εμάς μας τα έδωσαν προχθές. Παρόλα αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά» συμπλήρωσε, επίσης.

Τέμπη: Επιβεβαιώνει ο κ. Κωνσταντινίδης

Τα όσα ανέφερε, επιβεβαίωσε και το μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, Χρήστος Κωνσταντινίδης ο οποίος αποκάλυψε ότι εντός της δικογραφίας, βρήκε συμπληρωματικό πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους, με ανακριτική παραγγελία στις 29 Σεπτεμβρίου του 2023, που παραδόθηκε στις ανακριτικές αρχές μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Και ο ίδιος ανέφερε ότι στα αντικείμενα των ανθρώπων εντοπίστηκαν ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο, βουτάνιο, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο σημείο του δυστυχήματος κι όχι έλαιο σιλικόνης παρότι υπήρχε στους μετασχηματιστές των δύο τρένων για την ηλεκτροκίνηση τους.

Αμέσως το έστειλε στον τεχνικό σύμβουλο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, ο οποίος αφού το μελέτησε, συνέταξε συνοπτική τεχνική έκθεση, την οποία και ο κ. Κωνσταντινίδης, παρέδωσε σήμερα στις ανακριτικές αρχές στη Λάρισα και ήδη την κοινοποιεί προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA