Μενού
Τηλεδιοίκηση
Τηλεδιοίκηση | Intime
  • Α-
  • Α+

Δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά τη μετωπική σύγκρουσης ενός επιβατικού με ένα εμπορευματκό τρένο.

Στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά στο ζήτημα της τηλεδιοίκησης, ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, η οποία δεν έχει αποκατασταθεί στη γραμμή μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, το Star αποκάλυψε που λειτουργεί, σήμερα, η τηλεδιοίκηση στη γραμμή Αθήνα, Θεσσαλονίκη αναφέροντας πως από την πρωτεύουσα μέχρι το Λιανοκλάδι, και λίγο πάνω από το σημείο της σύγκρουσης μέχρι τη συμπρωτεύουσα, το σύστημα είναι λειτουργικό.

Όμως για αρκετά χιλιόμετρα στη γραμμή, από το Λιανοκλάδι μέχρι τη νότια είσοδο της σήραγγας Οθρύος, η τηλεδιοίκηση είναι υπό επεξεργασία και μεταξύ της Λάρισας και της σήραγγας, που είναι οι γραμμές που επλήγησαν από τον Daniel, δεν έχει αποκατασταθεί το σύστημα.

Άρα, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα, τα τρένα που κυκλοφορούν στα σιδηροδρομικά δίκτυα της χώρας είναι, στην πραγματικότητα, χωρίς πλήρη κάλυψη της τηλεδιοίκησης και ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των συρμών.

«Η σηματοδότηση στην έξοδο του σταθμού Λαρίσης προς Θεσσαλονίκη δεν ήταν λειτουργική, γιατί οι εργασίες, που καλύπτονται από τη σύμβαση 717, υλοποιήθηκαν μόνο εν μέρει», αναφέρεται επίσης στο πόρισμα.

Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ διαπίστωσε πως η Σύμβαση 717 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016 και αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας, πιθανότατα θα απέτρεπαν το δυστύχημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...