Μενού
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το φως της δημοσιότητας βλέπει μέρος της δικογραφίας, που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου μετά τη σύγκρουση δύο τρένων, έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Mega, που επικαλειται πληροφορίες από την εφημερίδα «Παραπολιτικά», μέρος της δικογραφίας περιλαμβάνει «παραδοχές για λάθη του σταθμάρχη Λάρισας, με τουλάχιστον 10 εργαζομένους να κάνουν λόγο πως φταίει ο σταθμάρχης».

Μεταξύ άλλων, στη δικογραφία για τα Τέμπη «επιβεβαιώνεται πως ο σταθμάρχης Λάριασς δεν ήταν άπειρος, ενώ υπάρχουν και καταθέσεις που κάνουν λόγο για εγκληματικές ενέργειες», ενώ «αποδίδονται ευθύνες στον μοιραίο μηχανοδηγό, υπάρχει έντονος προβληματισμός για πρώην CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και καταγγελίες για υποστελέχωση και διάλυση των σιδηροδρόμων».

Τέμπη: Καταγγελίες για ελλείψεις από δικηγόρο

Ο Βασίλης Ζησιμάτος, δικηγόρος του μηχανοδηγού, στάθηκε στο κομμάτι της δικογραφίας που ήρθε στη δημοσιότητα και μίλησε για τις «ευθύνες» που είχε ο μοιραίος οδηγός του τρένου.

«Ο μηχανοδηγός κατά τη μοιραία εκείνη τη νύχτα ενήργησε συμφώνως με τους κανονισμούς ασφαλείας. Αυτό επιβεβαιώνεται από έγγραφα του ΟΣΕ, που εκδόθηκαν λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Αυτό επιβεβαιώνεται από συγκεκριμένες μαρτυρίες και επιβατών, και συναδέλφων μηχανοδηγών, και δεν γνωρίζω εάν όλα αυτά τα κρίσιμα στοιχεία, που δείχνουν την ορθή μηχανοδήγηση, εμπεριέχονται στη δικογραφία που πήγε στη Βουλή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζησιμάτος.

«Υπήρχε μία συνομιλία του μηχανοδηγού και του σταθμάρχη, όπου του ζήτησε ο μηχανοδηγός την επανάλειψη τηλεγραφήματος, που του είχε δώσει προηγουμένως από τη Λάρισα. Σαν ηχητικό, αυτό δεν υπάρχει στη δικογραφία. Υπάρχει όμως σε συγκεκριμένο έγγραφο από τον ΟΣΕ, λίγες μέρες μετά το δυστύχημα» συνέχισε ο δικηγόρος για τα Τέμπη. 

«Επειδή έχω το σύνολο της δικογραφίας από την πρώτη ημέρα που διενεργείται η ανάκριση μέχρι χθες που ανέβηκα στη Λάρισα, να σας πω μόνο ότι αυτό που είχε φτάσει στη Βουλή, απ' ό,τι ακούσα και από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, είναι μέρος της ανακριτικής δικογραφίας. Η δικογραφία δεν είναι μόνο 1000 σελίδες, είναι πολύ παραπάνω» πρόσθεσε ο κ. Ζησιμάτος.

«Το λέω αυτό με γνώμονα μία πρόσφατη εξεταστική επιτροπή, πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν φτάσει όλα τα στοιχεία στη Βουλή. Έχουμε κάνει και σχετικό αίτημα στον ανακριτή. Ενώ από τις απομαγνητοφωνήσεις και τις συνομιλίες, που υπήρχαν στη δικογραφία, δεν υπήρχε εκείνη η κρίσιμη συζήτηση του μηχανοδηγού με τον σταθμάρχη, όταν ο μηχανοδηγός καταλάβαινε μέσω της διαγωνίου ότι κινείται προς την κάθοδο, ότι αλλάζει γραμμή» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Μαδιάς για Τέμπη: «Οι νεκροί θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι»

Την ίδια ώρα, ο πραγματογνώμονας Παναγιώτης Μαδιάς, μιλώντας για το δυστύχημα στα Τέμπη, σημείωσε πως οι νεκροί θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι, «και να μην το έχουμε μάθει».

«Από το μέγεθος των βλαβών στις αμαξοστοιχίες, βλέπουμε ότι τα βαγόνια έχουν κυριολεκτικά ολοκληρωθεί εξαϋλωθει. Δεν υπάρχει ζωτικός χρόνος στα βαγόνια, άρα μπορεί να είχαν εξαϋλωθεί. Βεβαιότατα, οι νεκροί θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι και να μην το έχουμε μάθει» ανέφερε χαρακτηριστικά για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA