Η 25η Μαρτίου του 1821, ήταν μία ημέρα στην οποία δεν έγιναν και πάρα πολλά. Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει νωρίτερα. Τη συμβολική της αξία, αυτή η ημέρα την πήρε δύο δεκαετίες μετά μετά από επιλογή του Όθωνα η οποία έγινε για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους.
Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 1838, ο Όθωνας εξέδωσε Βασιλικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο καθοριζόταν η 25η Μαρτίου ως η εθνική επέτειος για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Οι λόγοι δεν ήταν άμεσα ιστορικοί αλλά κυρίως μία προσπάθεια να συνδεθεί η Εθνική Παλιγγενεσία με μία πολύ σημαντική γιορτή της Oρθοδοξίας.
Λίγες μέρες μετά το Διάταγμα του Όθωνα, στις 25 Μαρτίου 1838, η Αθήνα ξύπνησε από 21 κανονιοβολισμούς οι οποίοι ακούστηκαν σε όλη την πρωτεύουσα εκκινώντας ουσιαστικά τον πρώτο επίσημο εορτασμό της ελληνικής εθνικής εορτής.
Στη συνέχεια, έγινε δοξολογία στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην οποία συμμετείχε και το βασιλικό ζεύγος αλλά και μεγάλο μέρος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και ξένοι διπλωμάτες. Στο κέντρο της πόλης ακολούθησε ένα τεράστιο γλέντι με χορούς και πανηγύρια γύρω από ένα ειδικό τρόπαιο.
Σύμφωνα με την ιστορικό Χριστίνα Κουλούρη, τη μεγαλύτερη εντύπωση έκανε ένας μεγάλος σταυρός που είχε φτιαχτεί στην πλευρά του Λυκαβηττού, που κοιτούσε προς το κέντρο της Αθήνας και είχε σχηματιστεί από φανάρια.
Όλα τα παραπάνω ήταν μία προσπάθεια της μοναρχίας να δώσει μία υφή εθνικής συναίνεσης σε ένα πολιτικό περιβάλλον που έβραζε. Το εγχείρημα ήταν εντυπωσιακό αλλά μάλλον απέτυχε, καθώς τόσο η πρώτη όσο και οι επόμενες επέτειοι δεν χαρακτηρίζονταν και τόσο από ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας.
Διαβάζουμε στην εφημερίδα της εποχής «Αθηνά» ότι η εθνική επέτειος του 1839 πέρασε «σκυθρωπή, κατηφής, ατερπής, άσημος, σιωπηλή». Ταυτόχρονα, όπως τονίζεται από τη Χριστίνα Κουλούρη, η αντιπολίτευση στον Όθωνα προσπαθούσε με κάθε τρόπο να «οικειοποιηθεί την εθνική επέτειο διοργανώνοντας ιδιωτικούς εορτασμούς με φωταψίες σπιτιών, μνημόσυνα για τους νεκρούς αγωνιστές, συμπόσια και μουσικές».
Τι δείχνουν όλα αυτά; Δείχνουν ότι παρά την προσπάθεια για το αντίθετο, η εθνική επέτειος υπήρξε ζήτημα ιδεολογικής διεκδίκησης και πολλαπλών ερμηνειών για αρκετά χρόνια μετά την πρώτη καθιέρωσή της. Αυτό συνέβη βέβαια και αργότερα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.