Μενού
Ναυτική φωτοβολίδα
Ναυτική φωτοβολίδα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Δραματική κλιμάκωση είδαν χθες τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, όπου ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά από ναυτική φωτοβολίδα και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το βλήμα που τραυμάτισε τον 31χρονο επρόκειτο για φωτοβολίδα ευθείας βολής, ενώ αργότερα διευκρινίστηκε πως ήταν ναυτική φωτοβολίδα. Τι είναι όμως αυτό το «πυρομαχικό» και, ακόμα πιο σημαντικό, πόσο επικίνδυνο είναι;

Τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα

Αυτό το εύφλεκτο αντικείμενο είναι μία φωτοβολίδα έκτακτης ανάγκης που προορίζεται για ναυτική χρήση, ενώ η χρήση της προβλέπεται αυστηρά για την αποστολή ενός ορατού σήματος κινδύνου στη θάλασσα, σε καταστάσεις όπου απειλείται η ανθρώπινη ζωή.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις όπου άλλες μέθοδοι επικοινωνίας, όπως το ραδιόφωνο ή το VHF, δεν είναι διαθέσιμες ή αναποτελεσματικές

Τα υλικά μίας ναυτικής φωτοβολίδας

Για τις φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης του Ναυτικού, τα υλικά ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο, ενώ περιλαμβάνουν συνήθως:

  • ένα μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα (παρέχει τη δομική του ακεραιότητα στη φλόγα και προστατεύει τα συστατικά της καύσης). Εντοπίζεται σε φωτοβολίδες χειρός ή ευθείας βολής -όπως αναφέρθηκε από τους γιατρούς.
  • μια πυροτεχνική σύνθεση που παράγει το φως, τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας. Συνήθως περιέχει έναν συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών.
  • μια ασφάλεια σε μορφή φυτιλιού ή κορδονιού που αναφλέγεται για να ξεκινήσει η καύση
  • αλεξίπτωτο (στις φωτοβολίδες αλεξίπτωτου, αυτό επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του φωτός και της θερμότητας)

Εξαιρετικά επικίνδυνες

Στις οδηγίες χρήσης μίας φωτοβολίδας αναγράφεται πως πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος, καθώς είναι εξαιρετικά εύφλεκτες και ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς ή τραυματισμού, ενώ προειδοποιούν να ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης.

Τονίζεται εδώ ότι τέτοιες φωτοβολίδες δεν πρέπει επ'ουδενί να στρέφονται προς άνθρωπο, να χρησιμοποιούνται σε κλειστό χώρο ή να βρίσκονται κοντά σε εύφλεκτα υλικά, πηγές ανάφλεξης και άμεσο ηλιακό φως.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA