Μενού
paros-diadilosi
Διαδήλωση στην Πάρο | Facebook
  • Α-
  • Α+

Το «Κίνημα της Πετσέτας» έχουν ξεκινήσει πολίτες που με «όπλο» την πετσέτα τους διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και την ανάκτησή τους από τις επιχειρήσεις που απλώνουν παντού ομπρέλες και ξαπλώστες.

Το κίνημα ξεκίνησε από την Πάρο, προκαλώντας παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου και ελέγχους για την κατάσταση που επικρατεί.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι του νησιού της Πάρου διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει ελεύθερη παραλία, που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, που επεκτείνουν αυθαιρέτως τις άδειες εκμετάλλευσης. Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches». 

«Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία "από τα κάτω" συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει», τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ομάδας στο Facebook.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!», καταλήγει το εισαγωγικό σημείωμα.

Τα μέλη της Κίνησης διαμαρτύρονται σε παραλίες της Πάρου, Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο έως τώρα, με πανό και πετσέτες στα χέρια, «φωνάζοντας» για «ελεύθερες παραλίες για όλους μας».

Φέρνει αποτελέσματα η δράση;

Στη Σάντα Μαρία έγινε η πρώτη σύλληψη από την αστυνομία για επιχείρηση που καταλάμβανε παράνομα τμήματα της ζώνης αιγιαλού με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Τη διερεύνηση των δημοσιευμάτων που αφορούν την κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο καθώς επίσης και τη λειτουργία καταστήματος ενώ έχει σφραγιστεί στη Σέριφο, διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Στην ομάδα Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες αυξάνονται οι αναρτήσεις πολιτών από διαφορετικά σημεία της χώρας όπου μοιράζονται τις αυθαιρεσίες που βιώνουν καθημερινά στον τόπο όπου κατοικούν.

Οι πρωτοβουλίες των πολιτών για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών αυξάνονται. Πιο πρόσφατο το κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» – Save the Naxos Beaches NOW! που όπως αναφέρεται στη σελίδα του στο Facebook, είναι μια κίνηση από ενδιαφερόμενους πολίτες, κατοίκους και λάτρεις της Νάξου.

«Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε άμεσα την παράνομη κατοχή και εκμετάλλευση των παραλιών μας από πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες, και να επιστρέψουμε στον λαό αυτό που προστατεύει το σύνταγμα. Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης, αλλά εντελώς ενάντια στην ανομία που αυξάνεται κάθε χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, αγωνιζόμαστε επίσης για τα παιδιά των παιδιών μας και το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν τις παραλίες της Νάξου».

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες»

Την ίδια στιγμή, εντολή για την ένταση των ελέγχων σε παραλίες για την διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA