Μενού
Περιπολικό αστυνομίας
Αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Συγκλονισμένο είναι το πανελλήνιο με τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους και του χειρισμού της υπόθεσης από την ΕΛΑΣ, ειδικότερα από τη στιγμή που εκτυλίχθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Η Ελληνική Αστυνομία, κι όλες οι υπηρεσίες της από το καλοκαίρι του 2021, έχουν παραλάβει σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 ένα έγγραφο με τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθούν οι αξιωματικοί της για διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Στο πρωτόκολλο των 21 σελίδων συγκεκριμένα αναφέρονται με σαφήνεια η νομοθεσία και όλες οι ενέργειες, που πρέπει να προβούν οι αξιωματικοί υπηρεσία, τα στελέχη που βρίσκονται στα περιπολικά καθώς και όλοι όσοι βρίσκονται στο τηλεφωνικό κέντρο.

Τι ορίζει έγγραφο της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η ΕΛΑΣ, σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, είναι η αξιολόγηση, δηλαδή εάν η καταγγελία είναι αξιόπιστη. Σε δεύτερη φάση, γίνεται η εκτίμηση κινδύνου, όπου ερευνάται κατά πόσο υπάρχει η πιθανότητα επανάληψης μίας βίαιης συμπεριφοράς προς το συγκεκριμένο άτομο, από τη στιγμή που φεύγει από το ασφαλές περιβάλλον του αστυνομικού τμήματος.

Σε τρίτο στάδιο, γίνεται η λήψη μέτρων άμεσης προστασίας του θύματος, όπως η αποτροπή να φύγει από το αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια, γίνεται ανασκόπηση στο ιστορικό θύτη και θύματος και η αναζήτηση ποινικού παρελθόντος του δράστη.

Στο σχετικό έγγραφο, η ενδοοικογενειακή βία διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή με μία απλή αναφορά μπορεί να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του θύτη, ακόμη και αν δεν γίνει μήνυση από το θύμα.

Παράλληλα, η απειλή για ενδοοικογενειακή βία εμπίπτει στο άρθρο για ψυχολογική βία και ασκείται εκ νέου δικογραφία, ακόμη και εάν δεν έχει προηγηθεί μήνυση από το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Τι πήγε λάθος στους Αγίους Αναργύρους

Με βάση το πρωτόκολλο της ΕΛΑΣ για τους χειρισμούς υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, πήγαν σχεδόν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους καθώς, καταρχάς, δεν σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του θύτη.

Σε ό,τι αφορά τον αστυνομικό που βρισκόταν στο τηλεφωνικό κέντρο την ώρα που επικοινωνούσε με τη 28χρονη στους Αγίους Αναργύρους, ο τρόπος που απαντούσε δεν εμπίπτει στην εκπαίδευση, την οποία έχουν λάβει τα στελέχη της ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, η αστυφύλακας που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας, θα έπρεπε να ασκήσει δικογραφία ακόμη και χωρίς τη μήνυση του θύματος, πράγμα που δεν έγινε με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί η 28χρονη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA