Μενού
fotia-magnisia
Φωτιά | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τρομακτικές ήταν οι εικόνες, που αντίκρισαν χθες (27/07), οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία μετά τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών της 111ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ωστικό κύμα και το μικρό πύρινο «μανιτάρι» προκλήθηκε μετά από αναζωπύρωση της φωτιάς στο σημείο το απόγευμα της Πέμπτης.

Το Mega φέρνει στο φως της δημοσιότητας το σημείο, όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, αλλά και τι περιείχε μέσα η αποθήκη πυρομαχικών. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, μέσα φυλάσσονταν πολεμικό υλικό και πιο συγκεκριμένα βλήματα αέρος-αέρος και συμβατικές βόμβες.

Ειδικότερα, οι τελευταίες ήταν αυτές που προκάλεσαν το «πύρινο μανιτάρι», όπως αποτυπώθηκε στα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, και ήταν των 500, 1000 και 2000 λιβρών. 

Πώς ξέφυγε η φωτιά 

Αυτό που προκαλεί, ωστόσο προβληματισμό, είναι το πώς ξέφυγε η φωτιά στην περιοχή, με αποτέλεσμα να φτάσει στην αποθήκη πυρομαχικών όπου σημειώθηκαν οι συνεχόμενες εκρήξεις. Σύμφωνα με το Mega, έγινε ένα λάθος με τις ζώνες άμυνας τις οποίες προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως προσπάθησαν να φτιάξουν τη γραμμή ώστε να μην περάσει η φωτιά σε πολύ κοντινή απόσταση από το στρατόπεδο. Όταν πλέον, πέρασε η φωτιά ήταν ανέφικτο να τη σταματήσουν από τις αποθήκες οπλισμού.

Τα αιτήματα Δένδια

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ζήτησε επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ για το περιστατικό με τις εκρήξεις των πυρομαχικών, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης (27/07) και σχημάτισε, μεταξύ άλλων, ισχυρό ωστικό κύμα, είπε πως θα γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Όπως έγινε γνωστό αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής  Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε  μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.  Αντικείμενο  των επισκέψεων είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις Μονάδες της χώρας.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA