Το ούζο αποτελεί κάτι σαν το εθνικό ποτό της χώρας μας. Όσο και αν τα τελευταία χρόνια χάνει έδαφος συγκριτικά με το τσίπουρο, αποτελεί ένα προϊόν που... μυρίζει Ελλάδα και πάντα έχει θέση σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι.
Η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με το τσίπουρο, παρότι σε αντίθεση με αυτό είναι συνήθως μόνο σε μικρό ποσοστό προϊόν απόσταξης σταφυλιών. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία το ούζο προέκυψε από την ανάγκη των βιοτεχνών ποτοποιών να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση σε τσίπουρο στην περίοδο του μεσοπολέμου που και η παραγωγή σταφυλιών είχε μειωθεί (πχ πόλεμοι, φυλλοξήρα).
Διαβάστε ακόμη: Τσίπουρο, τσικουδιά, ρακή: Ποιες είναι οι διαφορές τους - Τι ισχύει με το ούζο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το πώς προέκυψε το όνομα «ούζο». Εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται να έχει σχέση με τα συστατικά του, όπως για παράδειγμα το τσίπουρο ή η ρακή. Και η αλήθεια είναι πως η ονομασία του είναι εντελώς τυχαία! Την απάντηση για το πως ονομάστηκε έτσι το ποτό, ενδεχομένως να την παίρνουμε από τον Αχιλλέα Τζάρτζανο. Ο θρυλικός γλωσσολόγος που τα βιβλία του και τα λεξικά τους διδάχθηκαν σε γενιές Ελλήνων, έχει αναφερθεί και στο ούζο!
Πώς προέκυψε το όνομα «ούζο»
Ο ίδιος καταγόταν από τον Τύρναβο, την πατρίδα του τσίπουρου. Στο βιβλίο Άρθρα και Μελετήματα (Εκδόσεις Κ. Κακουλίδη), γίνεται αναφορά στην προέλευση της ονομασίας, που πραγματικά είναι... τυχαία! Φυσικά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως όντως έτσι έγινε, αλλά η ιστορία που θα διαβάσετε στη συνέχεια προσδίσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στο ίδιο το ούζο...
Διαβάστε ακόμη: Γιατί «ασπρίζει» το ούζο - Ποια είναι η σωστή σειρά για νερό και πάγο
Το «ματαβρασμένο ρακί» αυτό ονομάστηκε ούζο μόλις κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας στον Τύρναβο και στη Θεσσαλία (1878-1881) από την εξής αφορμή. Αντιγράφουμε: «Βρισκόταν τότε στον Τύρναβο ένας στρατιωτικός γιατρός του Τουρκικού στρατού, Αρμένιος, ονομαζόμενος Σταυράκ-μπέης, ο οποίος είχε μεγάλη φιλία με δύο προκρίτους Τουρναβίτες, τον Αντώνιον Μακρήν, υφασματέμπορον, και τον Δημήτριον Δουμενικιώτην, παντοπώλην και ποτοποιόν, και η παρέα αυτή των τριών φίλων τακτικά μεσημέρι και βράδυ έπαιρνε το ορεκτικό της, το «ματαβρασμένο ρακί», το σημερινό ούζο, σαν να λέμε.
O Σταυράκ-μπέης, επειδή, φαίνεται, είχε ιδιαίτερη αγάπη στο ποτό αυτό, επήγε κάποτε ας το εργοστάσιο του Δ. Δουμενικιώτη και εκεί επιτόπου, όπως λέμε, του συνέστηκε να πρoσθέση και κάποια άλλη ουσία, για να βγη ρακί σε καλύτερη ποιότητα. Και πράγματι, όταν έγινε η απόσταξις σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού κι επήγαν οι τρεις φίλοι να δοκιμάσουν το απόσταγμα της ημέρας εκείνης, ο Αντώνιος Μακρής πρώτος, μόλις το εδοκίμασε, υπερευχαριστήθηκε και ανεφώνησε: "Μωρέ, τι είναι αυτό; Αυτό είναι ούζο Μασσαλίας".
Και έτσι από τότε βγήκε το όνομα του ούζου.
Διαβάστε ακόμη: Τσίπουρο με γλυκάνισο ή χωρίς: Ποιες οι διαφορές τους - Τι πίνουν Βόρειοι και Νότιοι
Αυτό τώρα θα ρωτήσει κανείς, τι ήθελε να πει ο μακαρίτης Αντ. Μακρής, ο νονός του ούζου, με τις λέξεις "ούζο Μασσαλίας", από τις οποίες έμεινε κατόπιν η λέξις ο ύ ζ ο ως ονομασία του "ματαβρασμένου ρακιού" καλής ποιότητος;
Στον Τύρναβο γίνεται ανέκαθεν και καλλιέργεια μεταξοσκωλήκων και παράγονται κάθε χρόνο κουκούλια σε μεγάλη ποσότητα. Από τα κουκούλια λοιπόν αυτά, τα εκλεκτότερα μπαλαρίζονταν τα χρόνια εκείνα σε ιδιαίτερες μπάλες και στέλνονταν στο Βόλο για την Ευρώπη, με την επιγραφή uso Massalia, ήτοι «προς χρήσιν της Μασσαλίας».
Εσήμαινε δηλαδή η φράσις αυτή (uso Massalia) στο εμπόριο των κουκουλιών την εκλεκτήν ποιότητα και αυτό ήθελε να πει ο μακαρίτης Μακρής με την αναφώνηση του, χωρίς να το φαντάζεται βέβαια τότε, ότι γίνονταν δημιουργός μιας λέξεως».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.