Μενού
πλημμυρα αθηνα
Εικόνα από πλημμυρισμένο δρόμο στην Αθήνα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τι θα συνέβαινε άραγε αν ο όγκος νερού που έπεσε στη Βαλένθια έπεφτε στην Αττική; Την απάντηση κλήθηκε να δώσει ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κοντοές μιλώντας στην εκπομπή «Live you», αναφέρθηκε σε ένα μοντέλο που έχει ως βασική προϋπόθεση ότι ο Κηφισός και οι διατομές του είναι καθαρές, χωρίς μπάζα και σκουπίδια να φράζουν τη δίοδο και έξοδο του νερού. «Ο Κηφισός χρειάζεται ετήσια συντήρηση και καθαρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε: «Η Περιφέρεια Αττικής έχει εφαρμόσει αρκετά αυτή τη μελέτη που παρουσιάζουμε σήμερα και την έχει αξιοποιήσει για να προβεί σε καθαρισμούς ήδη εδώ και δύο χρόνια. Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται αυτό και ειδικότερα στα εγκιβωτισμένα κομμάτια, που είναι και αυτά που δεν βλέπουμε».

Κίνδυνος για Μοσχάτο και Καλλιθέα

«Ο κίνδυνος που έχει μια περιοχή δεν εξαρτάται μόνο από το πλημμυρικό κύμα και πόσο αυτό θα επεκταθεί, αλλά και από το ποια τρωτότητα έχουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής: αν έχουμε κτίρια τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στις όχθες των ανοικτών ρεμάτων, εάν αυτά έχουν υπόγεια ή πιλοτές, εάν τα κτίρια είναι φτιαγμένα από υλικά πολύ ευάλωτα σε μια πλημμύρα ή σε μια λασπορροή.

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν αναλυθεί σε κάθε ξεχωριστό οικοδομικό τετράγωνο σε όλη αυτή την περιοχή. Στον χάρτη που φαίνεται στους δέκτες, όσο πιο έντονο σκούρο χρώμα, τόσο πιο υψηλού κινδύνου είναι τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα από άποψη τρωτότητας. Η Καλλιθέα και το Μοσχάτο είναι από τις πιο τρωτές περιοχές», συνέχισε ο κ. Κοντοές.

Καλύπτει ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα τις ανάγκες της Αττικής;

Ερωτηθείς  για το πόσο ο Κηφισός, μαζί με τα πλευρικά αντιπλημμυρικά, μπορούν να καλύψουν τις αντιπλημμυρικές ανάγκες της Αττικής, ο κ. Κοντοές επισήμανε: «Για τα φυσιολογικά δεδομένα, καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Σε ακραία φαινόμενα, όπως ο Daniel, χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Χρειάζονται πρόσθετα αντιπλημμυρικά και να δημιουργηθούν φυσικές λύσεις, λεκάνες οι οποίες να συγκρατούν το νερό πριν φτάσει στα εγκιβωτισμένα κομμάτια. Δηλαδή ξεκινάμε από πολύ ψηλά στην Αττική για να φτάσουμε στις περιοχές που πλέον πλημμυρίζουν. Πρέπει να έχουμε καθαρά δίκτυα, καθαρά όμβρια και πρόσθετα έργα».

Εν κατακλείδι, ο κ. Κοντοές τόνισε ότι η πυκνότητα πληθυσμού και ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων μιας περιοχής αποτελούν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία της ευαλωτότητάς της.

«Σε φυσιολογικές συνθήκες οι περιοχές αυτές που είναι υψηλής ευαλωτότητας έχουν αντιπλημμυρικά έργα, αλλά σε ακραίες συνθήκες χρειάζονται πρόσθετα αντιπλημμυρικά».

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Κοντοέ:

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...