Έκθεση εμπειρογνώμονα για την τραγωδία των Τεμπών, επαναφέρει στο προσκήνιο την ύπαρξη ξυλόλιου στον χώρο του δυστυχήματος. Πρόκειται για την επικαιροποιημένη έκθεση του χημικού μηχανικού και πραγματογνώμονα, κ. Αχιλλέα Μιχόπουλο, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης μίλησε στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» στο Kontra Channel.
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως μαζί με την έκθεση του κ. Μιχόπουλου έρχεται στο φως της δημοσιότητας μια ακόμα έκθεση, του καθηγητή του πανεπιστημίου του Τέξας, Φαϊζάλ Καν που είναι ειδικός στις εκρήξεις ο οποίος καταλήγει και αυτός στο ίδιο συμπέρασμα, πως δηλαδή υπήρχε ξυλόλιο στον τόπο του δυστυχήματος!
«Ναι, την έχω διαβάσει και εγώ την έκθεση του κ. Καν. Τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής συμπίπτουν με τα συμπεράσματα της δικής μου έκθεσης. Απλά εγώ την προχώρησα και σε μερικές πρόσθετες διαπιστώσεις τις οποίες καταγράφω στην επικαιροποίηση την οποία έκανα» τόνισε ο κ. Μιχόπουλος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που συμφωνούν οι δυο εκθέσεις:
« Το πρώτιστο συμπέρασμα είναι ότι αποκλείεται το σενάριο των ελαίων σιλικόνης, δηλαδή των ελαίων σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στους μετασχηματιστές των τρένων σαν ψυκτικό μέσο. Αποκλείεται να έχουν προκαλέσει το fireball (σσ: το ''μανιτάρι'' φωτιάς το οποίο δημιουργήθηκε με τη σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών) διότι για να έχει προκληθεί τέτοιου είδους fireball θα έπρεπε να επικρατούν στην περιοχή θερμοκρασίες 300 βαθμών και πάνω. Η θερμοκρασία των λαδιών ήταν σαφώς κάτω από τους 100 βαθμούς οπότε είναι τελείως αδύνατο να έχει προκληθεί τέτοιου είδους fireball από αυτά τα λάδια. Σε αυτή τη διαπίστωση συμφωνούμε απόλυτα.
» Η μεθοδολογία με την οποία δουλεύει κάποιος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι βλέποντας τις διαστάσεις του fireball, να κάνεις μια εκτίμηση της ποσότητας της καύσιμης ύλης η οποία προκάλεσε το fireball. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που συμβαίνει πάντα, είναι ένα ποσοστό της καύσιμης ύλης να καίγεται με το fireball και ένα άλλο ποσοστό πέφτει στο έδαφος και δεν καίγεται. Αυτό είναι κρίσιμο να τονιστεί διότι μας ερμηνεύει τη φωτιά που ακολούθησε η οποία έκαιγε για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει η κατάσβεση από τους πυροσβέστες.
» Το συμπέρασμα μου, λοιπόν, είναι ότι έχουμε τέσσερις τόνους αρωματικών υδρογονανθράκων στην ατμόσφαιρα και άλλους περίπου οκτώ τόνους στο έδαφος. Αυτοί οι υδρογονάνθρακες είναι αρωματικοί, δηλαδή βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλιο, οι οποίοι έχουν σημείο ανάφλεξης από -11 έως +30 βαθμούς.
» Αυτό που συνάγεται από τη δική μου μελέτη είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα είχαμε μια ποσότητα η οποία είχε αρκετά μεγάλη συγκέντρωση τολουόλιου και βενζόλιου οι οποίες έχουν σημεία ανάφλεξης πολύ χαμηλά, δηλαδή μπορούν να αναφλεγούν και σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών και αυτές ήταν οι ουσίες που προκάλεσαν το fireball. Μιλάμε για μια ποσότητα 12 τόνων στο σύνολο. Οι τέσσερις τόνοι προκάλεσαν το fireball και οι υπόλοιποι οκτώ χύθηκαν στο έδαφος. Αυτό είναι ιδιαίτερο κρίσιμο για να γίνει κατανοητό πως προκλήθηκε στη συνέχεια η μεγάλη πυρκαγιά στο έδαφος».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.