Μενού
Παιδάκι παίρνει δώρο από τον Άγιο Βασίλη
Παιδάκι παίρνει δώρο από τον Άγιο Βασίλη | (SeventyFour/Shutterstock)
  • Α-
  • Α+

Η ψυχολόγος Ελίνα Κεπενού ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» και μίλησε για την προσμονή των παιδιών να πάρουν δώρα από τον Άγιο Βασίλη τα Χριστούγεννα. Η κυρία Κεπενού ανέφερε ότι ο γενικός κανόνας του δώρου που υπάρχει είναι «αν ήσουν καλό παιδί, θα πάρεις δώρο». 

«Ο Άγιος Βασίλης είναι ένα σύμβολο που φέρνει και το δώρο. Το σημαντικό για τα παιδιά είναι η προσμονή και η χαρά ότι ο Άγιος Βασίλης μου έφερε δώρο, οπότε κάπως συσχετίζεται αυτό με την αξία μου την εγγενή και τη συμπεριφορά μου, οπότε κανονικά δεν ξέρω πώς έχουμε φτάσει στο να ζητάει το παιδί δώρο από τον Άγιο Βασίλη. Δεν είναι ένας τύπος που δεν χαλάει χατίρια» είπε στη συνέχεια η κυρία Κεπενού. 

«Καλό είναι να μη ζητάνε τα παιδιά από τον Άγιο Βασίλη. Εκείνος φέρνει όμορφα, απλά δώρα, συμβολικά, έναν σκούφο, ένα κασκόλ. Σημασία έχει ότι σε θυμήθηκε και έφερε κάτι συμβολικό γιατί ήσουν καλό παιδί. Μου αρέσει η σύνδεση, η επιβράβευση της διαγωγής, αν πχ βοήθησε κάποιον φίλο του».

Η ψυχολόγος μίλησε και για τα ακριβά δώρα που ζητάνε τα παιδιά και για το γεγονός ότι τα συγκρίνουν μετά στο σχολείο. «Τα ακριβά δώρα δεν χρειάζεται να λέμε ότι τα έφερε ο Άγιος Βασίλης, αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα πήραν οι γονείς, οι νονοί. Γιατί μετά τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο και θα δει ένα παιδάκι ότι εκείνο πήρε φθηνό δώρο και το άλλο ακριβό, τότε αυτό θα θεωρήσει ότι δεν ήταν καλό και για αυτό δεν πήρε ακριβό δώρο».

Όσο για το πότε λες στο παιδί ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, η κυρία Κεπενού απαντά: «Εκεί στα 6-8 υπάρχει μία ορθολογική σκέψη και η αυθεντικότητα του Άγιου Βασίλη αρχίζει και αμφισβητείται».

Κλείνοντας, ανέφερε: «Προτείνω γενικώς το ακριβό δώρο να φύγει από τον Άγιο Βασίλη. Να δούμε τους μύθους του, από πού προέρχεται και κάπως στο σήμερα να φέρουμε αυτό που πρεσβεύει, τη μαγεία, την προσφορά, τη δοτικότητα, την αγάπη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA