Μενού
fotia
Φωτιά | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Υπό έλεγχο τέθηκε μετά από 11 ολόκληρες ημέρες η φωτιά στον Έβρο, η οποία είχε «σπάσει» σε διάφορα μέτωπα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πιο μεγάλο από τα μέτωπα αυτή την ώρα καίει σε περιοχή κοντά στον οικισμό Τρεις Βρύσες και επιχειρείται να κατασβεστεί εντελώς.

Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο μέτωπο είναι μεγάλη, καθώς γίνεται προσπάθεια η πυρκαγιά να σβήσει πριν την καιρική αστάθεια που αναμένεται για αύριο.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι κτηνοτρόφοι του Έβρου. Μέχρι σήμερα έχουν καεί πάνω από 2.300 αιγοπρόβατα, 200 χοιρίδια και 10 βοοειδή, ενώ πολλά ζώα είναι ακόμη αγνοούμενα, καθώς πολλοί άνοιξαν τις εγκαταστάσεις τους για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Την ίδια ώρα, προχωρά κανονικά η διαδικασία των αποζημιώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Τα μέτρα για Έβρο και Πάρνηθα

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη λήψη άμεσων μέτρων στον Έβρο και στην Πάρνηθα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (29/08) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.

Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».

Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA