Κατά 40 εκατοστά έχει υποχωρήσει η στάθμη της θάλασσας στη Λέσβο, με τους επιστήμονες να εξηγούν πως οφείλεται σε τρεις βασικές αιτίες, οι οποίες δεν σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας στη Λέσβο έχει αποτυπωθεί και στους δύο σταθμηγράφους, που έχουν εγκατασταθεί στους Κόλπους Καλλονής και Γέρας.
Ο Καθηγητής Ωκεανογραφίας και Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Βασίλης Ζερβάκης μίλησε στη δημόσια τηλεόραση για τη Λέσβο, και τόνισε ότι στις περιοχές που έχουν μικρές κλήσεις, που ακτογραμμή είναι επίπεδη μπορεί να σημαίνει αρκετές δεκάδες μέτρα που μπορεί να υποχωρήσει η θάλασσα.
Γιατί υποχωρεί η θάλασσα στη Λέσβο
Το φαινόμενο αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που φοβάται ο κόσμος. Το τσουνάμι συμβαίνει πάντα μετά από ισχυρό σεισμό, σημείωσε
Η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας που παρατηρούμε στη Λέσβο οφείλεται όπως είπε ο κ. Ζερβάκης, σε τρείς παράγοντες:
Από τις 4 Φεβρουαρίου περίπου έχουμε ισχυρούς βοριάδες που παρέσυραν ουσιαστικά με απλά λόγια το νερό προς την νότια Μεσόγειο όπου έχουμε αύξηση της στάθμης
Αυτή την εποχή επίσης ο επικρατεί πολύ κρύο και όλοι ξέρουμε το φαινόμενο της θερμικής διαστολής με αποτέλεσμα η στάθμη κάθε χειμώνα να μειώνεται μερικά εκατοστά.
Και ο τρίτος λόγος είναι η αστρονομική παλίρροια που συμβαίνει μετά από πανσέληνο ή νέα σελήνη.
Ο κ. Ζερβάκης επεσήμανε τέλος ότι μετά από ισχυρό σεισμό και μόνο και ενημέρωση για τσουνάμι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά στις ακτές.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.