ΕΠΙΣΤΗΜΗ
12/07/2022 06:12

James Webb: Η πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο είναι γεγονός – Πώς ήταν το Σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια

Ιστορική στιγμή για την αστρονομία ήταν η σημερινή καθώς η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb, στην οποία αποτυπώνεται το Σύμπαν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια - Ο ίδιος ο Αμερικάνος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
James Webb: Η πρώτη φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο είναι γεγονός – Πώς ήταν το Σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Επειτα από αναμονή μηνών, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία από τις πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας έτσι για το πόσο σημαντική στιγμή πρόκειται, παρουσίασε την πρώτη από τις φωτογραφίες του πανίσχυρου τηλεσκοπίου. Μάλιστα, αργότερα σήμερα, Τρίτη (12/7), θα δοθούν στη δημοσιότητα άλλες τέσσερις φωτογραφίες, δείχνοντας έτσι τις δυνατότητες του James Webb.

Οσον αφορά την πρώτη φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, πρόκειται ουσιαστικά για μια ματιά στα βάθη του Σύμπαντος σε υπέρυθρο φως. Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο εστίασε σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723. Πρόκειται για το υπερσμήνος γαλαξιών που λειτουργεί ως βαρυτικός φακός, ώστε να μεγεθυνθούν ουράνια αντικείμενα που μετρούν 13 δισεκατομμύρια ζωής, δημιουργήθηκαν δηλαδή περίπου 800 εκατομμύρια χρόνια μετά την αρχή του Σύμπαντος. Οπως εξήγησε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, η συγκεκριμένη φωτογραφία καλύπτει ένα μέρος του Σύμπαντος, η αναλογία του οποίου ομοιάζει σε έναν κόκκο άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού. «Είναι η βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ», εξήγησε.

(Πηγή: Associated Press)
Πηγή: Associated Press

«Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στο πρώτο φως, που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της εικόνας, η οποία δείχνει φωτεινά λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί φώτα, που η NASA είπε ότι αντιπροσώπευαν «γαλαξίες που κάποτε ήταν αόρατοι σε εμάς». «Φως από άλλους κόσμους, σε τροχιά γύρω από αστέρια πολύ πέρα από το δικό μας», είπε ο Μπάιντεν. «Το παλαιότερο τεκμηριωμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος από πάνω από 13 δισεκατομμύρια επιτρέψτε μου να το ξαναπώ- πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια»!

Κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. Κάποιοι είναι από τους πιο αμυδρούς που έχουμε παρατηρήσει ποτέ, άρα τους βλέπουμε από μια εποχή που το Σύμπαν ήταν ακόμη «νεογέννητο». Είναι η πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία που έχουμε από το πρώιμο σύμπαν. Το τηλεσκόπιο χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να συλλέξει το φως, μια απόδειξη του πόσο ισχυρό είναι.

Το James Webb εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τον πλανήτη μας και τον Ηλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια. Τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και ενεργοποιήθηκαν όλα τα εξαρτήματα, ενθουσιάζοντας τους αστρονόμους που λένε ότι το αξίας 10 δισ. δολαρίων τηλεσκόπιο λειτουργεί καλύτερα και από όσο περίμεναν.

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
JAMES WEBB ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ NASA ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ