Μενού
  • Α-
  • Α+

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA φωτογράφισε τον Ποσειδώνα και τους δακτυλίους του! Πρόκειται για μία από τις πιο καθαρές φωτογραφίες του μακρινού πλανήτη που έχουν τραβηχτεί τις τελευταίες δεκαετίες. Τελευταία φορά ο πλανήτης είχε φωτογραφηθεί από κοντινή απόσταση, από το Voyager 2 το 1989 ενώ τον είχε φωτογραφίσει από μακριά το Hubble το 2021. 

Διαβάστε ακόμη: Κρόνος: Επιστήμονες ρίχνουν φως στο μυστήριο των δακτυλίων του πλανήτη

Μερικοί από τους δυναμικούς δακτυλίους του Ποσειδώνα είναι η πρώτη φορά που φωτογραφίζονται, ενώ άλλοι ποτέ έως τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί τόσο καθαρά. Ο Ποσειδώνας, ο οποίος απέχει από τον Ήλιο 30 φορές περισσότερο από ό,τι η Γη, έχει γοητεύσει τους αστρονόμους από τότε που ανακαλύφθηκε το 1846. Χρειάζεται 164 έτη για μια πλήρη περιφορά πέριξ του Ήλιου. Πρόκειται για έναν πλανήτη «παγωμένο γίγαντα» και σε σύγκριση με τους άλλους δύο γίγαντες του ηλιακού συστήματος, τον Δία και τον Κρόνο, είναι πλουσιότερος σε χημικά στοιχεία που είναι βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το τηλεσκόπιο James Webb φωτογράφισε επίσης τα 14 φεγγάρια του Ποσειδώνα,  με πιο παράξενο τον Τρίτωνα που είναι καλυμμένος από παγωμένο συμπυκνωμένο άζωτο και ανακλά το 70% περίπου του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω του, με αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ πιο λαμπερός από τον ίδιο τον Ποσειδώνα. Περαιτέρω παρατηρήσεις του Ποσειδώνα και του Τρίτωνα με το Webb προγραμματίζονται για το 2023.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA