Μενού
insight
Το Insight στον πλανήτη Αρη | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (21/12), ότι έχασε κάθε επαφή με το ρομποτικό σκάφος InSight στον Άρη, ρίχνοντας ουσιαστικά τίτλους τέλους στην αποστολή του στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο επίλογος ήταν προδιαγεγραμμένος εδώ και καιρό, αφού τις τελευταίες εβδομάδες η ενέργεια που απέμενε στο InSight ήταν λιγοστή λόγω της σκόνης που είχε συσσωρευτεί στους ηλιακούς συλλέκτες του.

Η NASA είχε αποφασίσει πως σε περίπτωση που δεν καρποφορούσαν δύο διαδοχικές απόπειρες επικοινωνίας με το InSight θα κήρυττε την «ολοκλήρωση» της αποστολής. Η τελευταία φορά που το ρομποτικό σκάφος επικοινώνησε με τη Γη ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη NASA. Το InSight προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη τον Νοέμβριο του 2018, σηματοδοτώντας την επιστροφή της NASA στον Άρη μετά την αποστολή του Curiosity το 2012. Στα τέσσερα χρόνια που ερεύνησε τα μυστικά του Άρη, κατέγραψε 1.300 σεισμούς και έκανε σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη γεωδυναμική εξέλιξη του Κόκκινου Πλανήτη.

https://twitter.com/NASAInSight/status/1604955574659035136?ref_src=twsrc%5Etfw

«Παρακολούθησα την εκτόξευση και την προσγείωση αυτής της αποστολής και ενώ το αντίο σε ένα διαστημόπλοιο είναι πάντα λυπηρό, η συναρπαστική αυτή διαστημική αποστολή που διεξήχθη στο InSight είναι αφορμή για γιορτή», είπε ο Thomas Zurbuchen, συνεργάτης διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA στην Ουάσινγκτον. «Τα σεισμικά δεδομένα μόνο από αυτήν την αποστολή του προγράμματος Discovery προσφέρουν τεράστιες γνώσεις όχι μόνο για τον Άρη αλλά και άλλα βραχώδη σώματα, συμπεριλαμβανομένης της Γης» πρόσθεσε.

Στόχος του InSight ήταν να ξεκινήσει να μελετάει το εσωτερικό του Άρη. Τα δεδομένα προσεδάφισης έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τα εσωτερικά στρώματα του Άρη, τον καιρό και επίσης τη σεισμική δραστηριότητα. Το εξαιρετικά ευαίσθητο σεισμόμετρό του, μαζί με την καθημερινή παρακολούθηση που εκτελείται από τη γαλλική διαστημική υπηρεσία Center National d'Etudes Spatiales (CNES) και την υπηρεσία Marsquake που διαχειρίζεται το ETH Zurich, εντόπισε 1.319 σεισμούς, συμπεριλαμβανομένων σεισμών που προκαλούνται από κρούσεις μετεωροειδών.

Τέτοιες κρούσεις βοηθούν τους επιστήμονες να προσδιορίσουν την ηλικία της επιφάνειας του πλανήτη ενώ τα δεδομένα από το σεισμόμετρο παρέχουν στους επιστήμονες έναν τρόπο να μελετήσουν τον φλοιό, τον μανδύα και τον πυρήνα του πλανήτη. «Με το InSight, η σεισμολογία ήταν το επίκεντρο μιας αποστολής πέρα ​​από τη Γη για πρώτη φορά μετά τις αποστολές Apollo, όταν οι αστροναύτες έφεραν σεισμόμετρα στη Σελήνη», δήλωσε ο Philippe Lognonné του Institut de Physique du Globe de Paris, κύριος ερευνητής του σεισμομέτρου του InSight. «Αποκτήσαμε νέους δρόμους και η επιστημονική μας ομάδα μπορεί να είναι περήφανη για όλα όσα μάθαμε στην πορεία» κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA