Μενού
asteroeidis
Αστεροειδής | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν οι αστρονόμοι από ολόκληρο τον κόσμο, το πέρασμα του αστεροειδή «2023 DZ2», ο οποίος θα περάσει ανάμεσα από την τροχιά Γης και Σελήνης το Σάββατο, σύμφωνα με τη NASA.

Ο αστεροειδής που ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες μόλις πριν από έναν μήνα, και ο οποίος έχει το μέγεθος του Big Ben στο Λονδίνο, θα περάσει σε απόσταση αναπνοής από τον πλανήτη μας, μόλις 68.000 χιλιόμετρα μακριά (τρομερά μικρή απόσταση για τα συμπαντικά δεδομένα), χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιος κίνδυνος σύγκρουσης, σύμφωνα με τη NASA.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη, αλλά η στενή προσέγγισή του προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για παρατηρήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της πλανητικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Ρίτσαρντ Μόισλ. Ο «2023 DZ2» σύμφωνα με τους επιστήμονες θα επιστρέψει προς την τροχιά της Γης το 2026, ωστόσο έχει αποκλειστεί η πιθανότητα απειλής.

Το Σάββατο (25/3) ο αστεροειδής που εκτιμάται πως η διάμετρός του φτάνει τα 40 με 90 μέτρα, θα περάσει πρώτα κοντά από το φεγγάρι (515.000 χλμ μακριά) και δύο ώρες μετά θα βρεθεί πολύ κοντά στη Γη.

Ο διαστημικός βράχος εκτιμάται ότι θα κάνει την πιο κοντινή προσέγγισή του στη Γη στις 21:51 (ώρα Ελλάδας), με ταχύτητα 17.426 mph (28.044 χλμ/ώρα). Η NASA λέει ότι το να περνά τόσο κοντά στη Γη, ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους συμβαίνει «μόνο περίπου μία φορά τη δεκαετία».

Πώς μπορείτε να δείτε την πορεία του αστεροειδή

Θα μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το πέρασμα του αστεροειδούς σε κοντινή απόσταση από τη Γη στη σελίδα The Virtual Telescope Project.

Επίσης, λόγω των μόλις 68.000 χλμ που θα τον χωρίζουν από τη Γη, ο αστεροειδής θα είναι ορατός ακόμα και με κιάλια που μπορούν να ζουμάρουν αρκετά ή μικρά τηλεσκόπια, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον έρευνας ακόμα και σε ερασιτέχνες αστρονόμους.

Σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία της NASA, η οποία ερευνά αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα, θα είναι μία σημαντική ευκαιρία για επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, να μελετήσουν τον «2023 DZ2» και να αυξήσουν τις γνώσεις τους για αυτά τα ουράνια σώματα, καθώς τέτοιου είδους γεγονότα συμβαίνουν σπάνια στη ζωή ενός ανθρώπου (πολύ συχνά σε συμπαντικό επίπεδο).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA