Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολοένα και αυξάνονται οι φωνές στους επιστημονικούς κύκλους ότι στο ερώτημα «είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν;» θα δοθεί σύντομα απάντηση και θα είναι αρνητική! Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του καθηγητή Sasha Hinkley, αναπληρωτή καθηγητή αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Exeter, σύμφωνα με τον οποίο γίνεται «ολοένα και πιο πιθανό» ότι τα ενδεικτικά σημάδια εξωγήινης ζωής θα αποκαλυφθούν «εντός της ζωής του».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της Daily Mail, συσκευές όπως το ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκονται στο κατώφλι του εντοπισμού «βιουπογραφών» - ατμόσφαιρες σε εξωπλανήτες με αέρια που εκπέμπονται από ζωντανά πράγματα, όπως το οξυγόνο που θα μπορούσε να υποδεικνύει ζωή.

Τα σχόλια του επιστήμονα έρχονται να επιβεβαιώσουν μια ομάδα ειδικών από Βρετανία, ΗΠΑ και Ελβετία που επιμένει ότι εξωγήινη ζωή θα βρεθεί σε χιλιάδες κόσμους τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια, σε μία ανακάλυψη που θα είναι η μεγαλύτερη στην ανθρώπινη Ιστορία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Hinkley: «η πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε κάποια μορφή στο σύμπαν είναι αρκετά υψηλή. Πράγματι, θα έφτανα στο σημείο να πω ότι φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό ότι η ανίχνευση ζωής σε έναν εξωπλανήτη θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής μου».

Αλλά ο αστροφυσικός είπε ότι ακόμα και αν εντοπιστούν ενδεικτικά σημάδια ζωής σε μακρινούς κόσμους, αυτό δεν θα σημαίνει απαραίτητα μια συνάντηση με εξωγήινους. «Για να είμαστε σαφείς, η ανίχνευση ζωής σε άλλο πλανήτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει εξωγήινος πολιτισμός σε άλλον πλανήτη, ούτε ότι πρόκειται να έχουμε κάποια μορφή επικοινωνίας με τέτοιες μορφές ζωής», πρόσθεσε στο άρθρο του για το «The Spectator». «Τα στοιχεία της ανακάλυψης της ζωής θα βρεθούν πιθανώς με την παρατήρηση ανισορροπιών στις αναλογίες χημικών ειδών (όζον και διοξείδιο του άνθρακα, για παράδειγμα), που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν φυσικά χωρίς πιθανώς κάποια μορφή βιολογικής δραστηριότητας που οδηγεί σε αυτήν την ανισορροπία». 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, μία από τις πιο πιθανές περιοχές για ζωή στον Γαλαξία μας είναι το πλανητικό σύστημα TRAPPIST-1. Το συγκεκριμένο σύστημα βρίσκεται περίπου 40 έτη φωτός μακριά και κατοικείται από επτά «πλανήτες στο μέγεθος της Γης» που περιφέρονται στενά γύρω από ένα «πολύ αμυδρό και δροσερό αστέρι όχι πολύ μεγαλύτερο από τον Δία», είπε ο καθηγητής Hinkley.

Και πρόσθεσε: «Τρεις από τους πλανήτες σε τροχιά TRAPPIST-1 περιφέρονται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου ξενιστή τους. Γίνονται ήδη προσπάθειες για τη στόχευση αυτών των τριών πλανητών με το τηλεσκόπιο James Webb για αναζήτηση αυτού που οι επιστήμονες αποκαλούν "βιοσυγραφές"». Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 5.332 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες σε τροχιά σε περίπου 3.931 πλανητικά συστήματα.

«Αλλά αυτό δεν είναι καν η κορυφή του παγόβουνου. Για προοπτική: υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια αστέρια στον Γαλαξία μας», πρόσθεσε ο καθηγητής Hinkley. «Εφόσον τώρα γνωρίζουμε από διάφορες διαστημικές αποστολές ότι τα περισσότερα αστέρια φιλοξενούν πλανήτες, αυτό αρχίζει να σας δίνει μια ένδειξη για το πόσοι εξωπλανήτες θα μπορούσαν να υπάρχουν στον γαλαξία μας», σχολίασε και συμπλήρωσε: «Και μετά, πέρα από τον γαλαξία μας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν, ο καθένας από τους οποίους περιέχει δυνητικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια με τους δικούς του εξωπλανήτες».

Τον περασμένο μήνα, η Δρ Έμιλι Μίτσελ, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, πιστεύει ότι είναι «πολύ πιθανό» να βρεθούν σημάδια εξωγήινων γειτόνων, επειδή η ζωή είναι σχεδόν σίγουρα «αρκετά κοινή» στο σύμπαν. Είπε: «Έχουμε μόνο μια βιοϋπογραφή, εδώ στη Γη. Αλλά σε 10 ή 20 χρόνια οι αισιόδοξοι συνάδελφοί μου προτείνουν να έχουμε χιλιάδες βιοϋπογραφές. Στη συνέχεια, μπορούμε να βρούμε πώς συγκρίνουμε τη ζωή σε άλλους πλανήτες».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.