Μενού
tileskopia
Τηλεσκόπια | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Έχουν περάσει 85 χρόνια από την ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή του Όρσον Ουέλς που προκάλεσε μαζικό πανικό στις ΗΠΑ, όταν ο διάσημος ηθοποιός μετέδωσε μία εξωγήινη εισβολή στη Γη τόσο ρεαλιστικά που οι ακροατές νόμισαν ότι ήταν αληθινή. Άλλη μία ιστορική στιγμή θα σημειωθεί και σήμερα, Τετάρτη 24 Μαΐου, καθώς αναμένεται να λάβουμε το πρώτο εξωγήινο μήνυμα από τον πλανήτη Άρη

Βέβαια, όπως και στη ραδιοφωνική εκπομπή του Ουέλς (που παρεμπίπτοντος εκφωνήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1938) έτσι και τώρα η ιστορική στιγμή θα είναι «φτιαχτή» καθώς θα πρόκειται για ένα κωδικοποιημένο σήμα από ένα «δικό μας» σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη», με το project να έχει την ονομασία «A Sign in Space».

Συγκεκριμένα, το διαστημικό σκάφος Trace Gas Orbiter που βρίσκεται στην τροχιά του Άρη θα μεταδώσει ένα κωδικοποιημένο σήμα που προσομοιώνει ένα μήνυμα από έναν ευφυή εξωγήινο πολιτισμό στις 15:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Η ερευνητική ομάδα κρατά μυστικές λεπτομέρειες για το τι θα έχει αυτό το μήνυμα. Σημειώνεται πως ένα ραδιοφωνικό σήμα χρειάζεται περίπου πέντε έως 20 λεπτά για να φτάσει στον Άρη από τη Γη.

Το μήνυμα θα φτάσει στη Γη μετά από 16 λεπτά και θα ληφθεί από τέσσερα ραδιο-αστρονομικά παρατηρητήρια: Allen Telescope Array (ATA), Robert C. Byrd Green Bank Telescope (GBT), Very Large Array (VLA) και Medicina Radio Astronomical Station.

Μετά τη λήψη του σήματος, διάφορες ομάδες σε όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα και να το ερμηνεύσουν. Μάλιστα, όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια αποκωδικοποίησής του. Τα σχολεία ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν. Κατά τη διάρκεια του έργου, το Ινστιτούτο SETI, ένας οργανισμός αφιερωμένος στη μελέτη της ευφυούς ζωής στο Σύμπαν, σχεδιάζει να οργανώσει μια σειρά από ανοιχτές διαλέξεις και εργαστήρια για το θέμα του έργου. Ενδιαφέρονται πρωτίστως για τις κοινωνικές επιπτώσεις της ανίχνευσης ενός σήματος από έναν εξωγήινο πολιτισμό. 

Στο έργο συμμετέχουν επιστημονικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο και διευθύνεται από την καλλιτέχνη Daniela de Paulis. Όπως είπε, πρόκειται να είναι ένα παγκόσμιο θέαμα που θα δείχνει πώς συνεχίζεται η διαδικασία αποκρυπτογράφησης πιθανών πληροφοριών από εξωγήινο πολιτισμό. Η καλλιτέχνης και οι συνεργάτες της είναι οι μόνοι άνθρωποι που γνωρίζουν το περιεχόμενο του μηνύματος.

«Η λήψη ενός μηνύματος από έναν εξωγήινο πολιτισμό θα ήταν μια μεταμορφωτική εμπειρία για όλη την ανθρωπότητα», εξήγησε η de Paulis. «Το A Sign in Space προσφέρει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να εξασκηθείτε και να προετοιμαστείτε για ένα τέτοιο σενάριο μέσω παγκόσμιας συνεργασίας, υποστηρίζοντας την αναζήτηση νοήματος σε πολιτισμούς και κλάδους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA