Μενού
Aris planitis
Πλανήτης Άρης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία ιστορική στιγμή καταγράφει ζωντανά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ο οποίος χάρη στον δορυφόρο Mars Express, δείχνει εικόνα από τον πλανήτη Άρη. Όπως αναφέρεται, η εκδήλωση γίνεται για τα 20 χρόνια της διαστημικής συσκευής που χαρτογραφεί την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» σε τρεις διαστάσεις.

H ESA θα δίνει στη δημοσιότητα μια εικόνα περίπου κάθε 50 δευτερόλεπτα. Το οπτικό υλικό θα είναι διαθέσιμο στον λογαριασμό της ESA στο Twitter και στο hashtag #MarsLIVE.

Δείτε live εικόνα:

«Κανονικά, βλέπουμε εικόνες από τον Άρη και ξέρουμε ότι έχουν τραβηχτεί μέρες πριν» δήλωσε ο James Godfrey, υπεύθυνος λειτουργίας του διαστημικού σκάφους στο κέντρο ελέγχου της αποστολής της ESA στο Darmstadt της Γερμανίας.

Συνήθως οι φωτογραφίες από τις συσκευές που είναι σε τροχιά στον Άρη ή στην επιφάνειά του αποθηκεύονται και στέλνονται σε «πακέτο» στη Γη σε τακτά διαστήματα.

Λόγω της απόστασης από τη Γη στον Άρη, η εικόνα χρειάζεται 13-22 λεπτά για να φτάσει στη Γη, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται οι δύο πλανήτες στην τροχιά τους γύρω από τον Ήλιο. Η ESA εκτιμά ότι θα χρειαστούν 17 λετπά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.