Μενού
ofthalmiatrikos elegxos
Οφθαλμιατρικός έλεγχος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο άντρας που πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου το 1938 ξύπνησε και μπορούσε να βλέπει να πράγματα από την αντίθετη πλευρά. Δηλαδή, μπορούσε να διαβάσει γράμματα και αριθμούς κανονικά αλλά και ανάποδα χωρίς όμως το μυαλό του να καταλαβαίνει τη διάφορα.

Μπορούσε ακόμα να δει τους ανθρώπους να κατεβαίνουν τις σκάλες ανάποδα, καθώς και να διαβάσει την ώρα ενός ρολογιού απ΄ ολες τις πιθανές πλευρές της οπτικής του.

Εκτός αυτών, ο ασθενής Μ, έβλεπε χρώματα που δεν εφάπτονταν στα αντικείμενα, αντικείμενα που εμφανίζονταν τριπλά και εμφάνισε και αχρωματοψία.

Οι έρευνες του Justo Gonzalo που άνοιξαν νέα παράθυρα για τον εγκέφαλο

Ο ίδιος διαχειρίστηκε αυτή την κατάσταση με ψυχραιμία και η περίπτωση του ερευνήθηκε για περίπου 50 χρόνια από τον Ισπανό νευροεπιστήμονα Justo Gonzalo. Πρόκειται για μια έρευνα που άλλαξε κατά πολύ το πώς βλέπουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ο νευροεπιστήμονας κατέληξε πως ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί συνολικά, αλλά τμηματικά πηγαίνοντας αντίθετα στην ιδέα που υπήρχε εκείνη την εποχή για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Υποστήριξε πως στην περίπτωση του άντρα που πυροβολήθηκε, δεν καταστράφηκαν οι λειτουργίες του εγκεφάλου του αλλά απλώς άλλαξε ο τρόπος που λειτουργεί.

Ο Justo διαχώρισε τα σύνδρομα του εγκεφάλου σε τρία μέρη:

  • το κέντρο (central: το οποίο έχει να κάνει με διαταραχές σε παραπάνω από μια αισθήσεις)
  • το παράκεντρο (paracentral: είναι σαν το κέντρο αλλά οι επιδράσεις δεν είναι κατανεμημένες ομοιόμορφα) και
  • το περιθώριο (marginal: εκείνο επηρεάζει τις εγκεφαλικούς οδούς που είναι για συγκεκριμένες αισθήσεις).

Όλες αυτές οι πληροφορίες για την έρευνα ήρθαν στη δημοσιότητα χάρη στην κόρη του νευροεπιστήμονα Isabel Gonzalo-Fondroma και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurologia».

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.