Μενού
Diana
YouTube
  • Α-
  • Α+

Η παρέλαση του Pride ήταν πριν από λίγες μέρες, σε ένα μήνα που ανέκαθεν εθεωρείτο ο μήνας της Περηφάνιας και της Αγάπης που δεν γνωρίζει όρια. Με αφορμή το Pride, θυμόμαστε μια εικόνα από το 1987, με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, να δίνει το χέρι σε ένα νεαρό αγόρι. Γιατί άραγε;

Είναι το στίγμα (που σκοτώνει πιο γρήγορα)

Τον Απρίλιο του 1987, στο απόγειο της επιδημίας του AIDS, άνοιξε η πρώτη μονάδα νοσηλείας HIV/AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Middlesex του Λονδίνου. Ήταν ένας χώρος που θα φρόντιζε αποκλειστικά ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό. Οι φωτογραφίες της που τραβήχτηκαν στην εκδήλωση των εγκαινίων, την δείχνουν να κάνει χειραψία με έναν οροθετικό άνδρα χωρίς γάντια. Γιατί;

Εκείνη την εποχή, πολλοί πίστευαν λανθασμένα ότι θα μπορούσες να κολλήσεις τον HIV μέσω της αφής Οι ενέργειές της ήταν επαναστατικές για να πείσει το κοινό ότι δεν υπήρχε τίποτα να φοβηθεί. Εκείνες τις μέρες η Νταϊάνα είχε δηλώσει:

«Ο HIV δεν κάνει τους ανθρώπους επικίνδυνους στην κοινωνική επαφή. Μπορείς να τους σφίξεις τα χέρια και να τους δώσεις μια αγκαλιά. Το έχουν ανάγκη!»

Η αποστολή της Νταϊάνα, να «λυγίσει» τον τοίχο του στίγματος της ασθένειας, και να εξανθρωπίσει τους οροθετικούς, δεν σταμάτησε με τον θάνατο της. Τα παιδιά της συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό, με τον Harry να κάνει ένα τεστ HIV σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και τον William να εμφανίζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού Attitude αλλά και να συζητάει σε συνέντευξη για τις ψυχικές ασθένειες που συνδέονται με την ομοφοβία και την τρανσοφοβία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA