Μενού
planites
Πλανήτες | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σημαντικό θα είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για τους λάτρεις της αστρονομίας καθώς αναμένεται να σημειωθεί ένα σπάνιο φαινόμενο με πέντε πλανήτες να ευθυγραμμίζονται.

Ειδικότερα, ο Ερμής, ο Ουρανός, ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Κρόνος θα είναι ορατοί μία ώρα πριν την ανατολή του Ηλίου στις 17 Ιουνίου καθώς θα παρατάσσονται κοντά στον ανατολικό ορίζοντα. Μάλιστα, τρεις από τους φωτεινότερους πλανήτες - ο Δίας, ο Ερμής και ο Κρόνος – θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι. 

Οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις λαμβάνουν χώρα όταν ένας αριθμός πλανητών βρίσκεται στον ίδιο αστερισμό. Μάλιστα η συγκεκριμένη ευθυγράμμιση δεν είναι και η πιο συνηθισμένη καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθεί ξανά τον Απρίλιο του 2024.

 

 

 

Η πλανητική... παρέλαση θα συμβεί σε έναν τομέα 93 μοιρών, που σημαίνει ότι οι πλανήτες θα εμφανίζονται πιο κοντά μεταξύ τους σε μια μικρή περιοχή του ουράνιου θόλου.

 

Κατά τη διάρκεια της ευθυγράμμισης, ο Δίας θα βρίσκεται στον αστερισμό του Κριού, ενώ ο Ερμής στον αστερισμό του Ταύρου. Ωστόσο, είναι σημαντικό το σημείο παρατήρησης που θα επιλεγεί, με τη NASA να συνιστά την αναζήτηση μιας περιοχής χωρίς σύννεφα.

Απαραίτητη προϋπόθεση το σημείο να εξασφαλίζει μια ανεμπόδιστη θέα στον ορίζοντα, αποφεύγοντας τα κτίρια και τυχόν φώτα της πόλης. Με τη βοήθεια εξοπλισμού όπως τα κιάλια και το τηλεσκόπιο θα είναι ορατοί ακόμα και απομακρυσμένοι πλανήτες όπως ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι για να γίνει διάκριση μεταξύ των αστεριών και των πλανητών, οι παρατηρητές θα πρέπει να αναζητήσουν αντικείμενα που δεν λάμπουν ανάμεσα στα αστέρια που τρεμοπαίζουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.