Μενού
Το Βόρειο Σέλας όπως έγινε ορατό στη Βρετανία
Το Βόρειο Σέλας όπως έγινε ορατό στη Βρετανία | EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Το Βόρειο Σέλας έκανε την εμφάνισή του σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές – και στην Ελλάδα – μαγεύοντας με το αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτές οι χορευτικές αχτίδες φωτός είναι αποτέλεσμα ενός βίαιου γεγονότος.

Το βόρειο σέλας δημιουργείται όταν ενεργοποιημένα σωματίδια από τον Ήλιο πέφτουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητες έως και 72 εκατομμύρια χλμ/ώρα, αλλά το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας προστατεύει από την «επίθεση».

Καθώς το μαγνητικό πεδίο της Γης ανακατευθύνει τα σωματίδια προς τους πόλους – εκτός από τα βόρεια, υπάρχουν και νότια φώτα - η δραματική διαδικασία μετατρέπεται σε ένα show φωτός.

Ανά πάσα στιγμή, ο ήλιος μπορεί να εκτοξεύσει φορτισμένα σωματίδια από το στέμμα του ή την ανώτερη ατμόσφαιρά του, δημιουργώντας τον ηλιακό άνεμο. Όταν αυτός ο άνεμος προσκρούει στην ιονόσφαιρα της Γης, ή την ανώτερη ατμόσφαιρα, «γεννιέται» το Σέλας.

Από πού είναι ορατό το Βόρειο Σέλας

Το Βόρειο Σέλας είναι ορατό από περιοχές γύρω από την Αρκτική, όπως η Αλάσκα, τα καναδικά εδάφη, η Ισλανδία, η Γροιλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σκωτία και η Σιβηρία.

Σε σπάνιες περιπτώσεις το Βόρειο Σέλας μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι τη Μεσόγειο και τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Η τελευταία ήταν μία σπάνια περίπτωση, καθώς μετά την ηλιακή καταιγίδα – που ήταν ιδιαίτερα ισχυρή – κάτοικοι σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη μπόρεσαν να θαυμάσουν το θέαμα από τις αυλές των σπιτιών τους.

Το Βόρειο Σέλας ορατό στην Ελβετία
Το Βόρειο Σέλας ορατό στην Ελβετία | EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA