Μενού
Βurj Κhalifa
Βurj Κhalifa | shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι επιστήμονες που χαρτογραφούν τον πυθμένα της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Γουατεμάλας και έκαναν μια σπουδαία ανακάλυψη. Εντόπισαν ένα τεράστιο υποβρύχιο βουνό. 

Το υποθαλάσσιο βουνό έχει ύψος 1.600 μέτρα και είναι διπλάσιο από το υψηλότερο κτήριο του κόσμου, Burj Khalifa.

Burj Khalifa
Shutterstock

H ανακάλυψη του βουνού έγινε με την χρήση «ηχοήχου πολλαπλών ακτίνων» στο ερευνητικό σκάφος Falkor

 
Schmidt Ocean Institute

Όπως αναφέρει η Daily Mail, συνιδρυτής και πρόεδρος του ινστιτούτου, Wendy Schmidt, είπε: «Ενώ έχουμε τόσα πολλά να καταλάβουμε με τις ανακαλύψεις να έρχονται ολοένα και πιο γρήγορα, τόσα πολλά παραμένουν άγνωστα στον ωκεανό μας και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε την εξερεύνηση».

Το υποβρύχιο βουνό έχει έκταση 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται 2.400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ομάδα των επιστημόνων το ανακάλυψε εντελώς τυχαία κατά τη διάρκεια μιας διέλευσης 6 ημερών το καλοκαίρι, από το Puntarenas της Κόστα ρίκα προς την άνοδο του Ανατολικού Ειρηνικού.

Schmidt Ocean Institute
schmidt ocean institute

Τα θαλάσσια βουνά είναι γνωστό ότι είναι εστίες βιοποικιλότητας, παρέχοντας επιφάνειες για μια σειρά πλασμάτων, όπως κοράλλια βαθέων υδάτων έως σφουγγάρια, καθώς και για πλήθος ασπόνδυλων, με την ομάδα να θεωρεί πως το νέο βουνό είναι ένα σαν αυτό.

Πρόσφατες δορυφορικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ανεξερεύνητα θαλάσσια βουνά με ύψος ενός χιλιομέτρου μέσα στις θάλασσες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA