Σε μια εκπληκτική ανακάλυψη έφτασαν οι επιστήμονες, αφού εντόπισαν την ύπαρξη οξυγόνου και βαρέων μετάλων στον πιο μακρινό γαλαξία που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Ο γαλαξίας βρίσκεται 13,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, που σημαίνει ότι σχηματίστηκε τις πρώτες ημέρες της δημιουργίας του σύμπαντος.
Ο ασυνήθιστα μεγάλος, φωτεινός μακρινός γαλαξίας, ονομάζεται JADES-GS-z14-0, εντοπίστηκε αρχικά τον Ιανουάριο του 2024 μέσα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο παρατηρεί το σύμπαν σε υπέρυθρο φως που είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.
Η ανακάλυψη αυτή λέγεται ότι ανατρέπει την κατανόησή μας για το πόσο γρήγορα σχηματίστηκαν οι γαλαξίες μετά το Big Bang.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο The Astrophysical Journal και στο Astronomy & Astrophysics. Ο Sander Schouws, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης The Astrophysical Journal και υποψήφιος διδάκτορας στο Leiden Observatory στο Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο γαλαξίας έχει σχηματιστεί πολύ γρήγορα και επίσης ωριμάζει γρήγορα, προσθέτοντας σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι ο σχηματισμός των γαλαξιών συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν».
Το γεγονός ότι ο JADES-GS-z14-0 ήταν φορτωμένος με βαριά στοιχεία αναγκάζει τους αστρονόμους να αναρωτιούνται πώς ήταν πραγματικά μερικοί από τους πρώτους γαλαξίες, αλλά και πόσους άλλους μπορεί να βρουν χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Webb και ή το ALMA.
Καθώς το διαστημικό τηλεσκόπιο Webb ερευνούσε 700 μακρινούς γαλαξίες, ο JADES-GS-z14-0ι αποδείχθηκε ότι ήταν ο τρίτος φωτεινότερος παρά το γεγονός ότι ήταν ο πιο μακρινός, είπε ο Schouws.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.