Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί ο Άρης να εικάζεται ότι κάποτε να ήταν γεμάτος νερό. Ωστόσο, πλέον είναι πιο ξηρός ακόμα και από την πιο ξηρή έρημο στη γη. Πάντως, ένα διαστημικό σκάφος της NASA εντόπισε πάγο στο έδαφος του «κόκκινου πλανήτη».

Ο δορυφόρος της NASA με τροχιά γύρω από τον Άρη, Mars Reconnaissance Orbiter, έχει μια πολύ ισχυρή κάμερα με το όνομα High Resolution Imaging Experiment (HiRISE). Η κάμερα αυτή μπορεί και καταγράφει λεπτομερείς εικόνες της επιφάνειας του Άρη και θεωρείται ως η πιο ισχυρή κάμερα που έχει σταλεί ποτέ σε κάποιον πλανήτη.

Πρόσφατα, επιστήμονες χρησιμοποίησαν το HiRISE και κατάφεραν να καταγράψουν κάτι που μοιάζει με παγετώνα. Η εικόνα τραβήχτηκε 184 μίλια πάνω από την επιφάνεια του Άρη.

Να σημειωθεί πως αυτό σημαίνει ότι ο πάγος δεν υπάρχει μόνο στους ψυχρούς πόλους του πλανήτη. Ο πάγος στον Άρη, σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται να κινείται με αργό τρόπο και σχηματίζεται συνήθως σε βραχώδη συντρίμμια μέσα σε κοιλάδες και κρατήρες.

Ωστόσο, αυτός ο πάγος απέχει πολύ από τις μέρες του Άρη που ήταν γεμάτος με νερό και οι λίμνες απλώνονταν πάνω ενώ ρυάκια περνούσαν μέσα από τα δέλτα των ποταμών.

Σήμερα, το Perseverance της NASA σαρώνει το δέλτα του ποταμού στον κρατήρα Jezero του Άρη αναζητώντας για πιθανά στοιχεία προηγούμενης ζωής, αν αυτή υπήρξε ποτέ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA