Μενού
Το λεγόμενο «δέντρο της ζωής»
Το λεγόμενο «δέντρο της ζωής» | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι επιστήμονες έλυσαν πρόσφατα το μυστήριο της προέλευσης των αρχαίων μπαομπάμπ. Σύμφωνα με μελέτες DNA, το εμβληματικό δέντρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μαδαγασκάρη πριν από 21 εκατομμύρια χρόνια.

Οι σπόροι τους μεταφέρθηκαν αργότερα, πάνω σε ωκεάνια ρεύματα, στην Αυστραλία και επίσης στην ηπειρωτική Αφρική, εξελισσόμενα σε ξεχωριστά είδη, όπως σημειώνει το BBC.

Τώρα, οι ερευνητές επιδιώκουν να ενταθούν οι προσπάθειες διατήρησης για τα υπό εξαφάνιση δέντρα, τα οποία, όπως λένε, μπορεί να είναι πιο κοντά στον αφανισμό από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Μπαομπάμπ, το «δέντρο της ζωής»

Το μπαομπάμπ είναι γνωστό ως «δέντρο της ζωής», αλλά και ως «ανάποδο δέντρο» για το περίεργο σχήματα και τη μακροζωία του. Αντιμετωπίζουν προβλήματα όμως, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανεξέλεγκτης αποψίλωσης των δασών στο αφρικανικό νησί.

Η εικόνα στη Μαδαγασκάρη είναι απελπιστική. Εκτάσεις που κάποτε καλύπτονταν από την πυκνή φυλλοστοιχία των μπαομπάμπ, πλέον έχουν καταστεί άγονες ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η «καλπάζουσα» φτώχεια οδηγεί πολλούς κατοίκους στην -πολλές φορές παράνομη- υλοτόμηση των δέντρων, τα οποία πουλούν ως καυσόξυλα ή κάρβουνο για να βγάλουν ένα μεροκάματο.

Για τη νέα έρευνα, η Δρ Ilia Leitch, από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους της Βρετανίας, διεξήγαγε μελέτη μαζί με τον σύζυγό της, καθηγητή Andrew Leitch, του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

«Καταφέραμε να εντοπίσουμε την προέλευση των μπαομπάμπ, τα οποία είναι ένα εμβληματικό είδος - κλειδί που υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία ζώων και φυτών καθώς και ανθρώπων», είπε.

Οι ερευνητές μελέτησαν οκτώ είδη αυτών των δέντρων, έξι από τα οποία βρίσκονται στη Μαδαγασκάρη, ένα ευρέως διαδεδομένο στην Αφρική και ένα άλλο στη βορειοδυτική Αυστραλία.

Ζητούν να ενημερωθεί η κατάσταση διατήρησης των απειλούμενων δέντρων, για να υιοθετηθούν πολιτικές προστασίας και αναδάσωσης των πληθυσμών τους.

Τα μπαομπάμπ μπορούν να ζήσουν για χιλιάδες χρόνια, μεγαλώνοντας σε τεράστιο μέγεθος και αποθηκεύοντας μεγάλες ποσότητες νερού στους κορμούς, για να αντέχουν σε περιόδους ξηρασίας.

Οι καρποί τους θεωρούνται σούπερ τροφή και ο κορμός τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ινών που χρησιμοποιούνται για σχοινιά ή ρούχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA