Μενού
 
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Langone Health της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι ίσως έμαθαν το πώς οι πρώιμοι άνθρωποι έκαναν ένα σημαντικό βήμα σε σχέση με τους προγόνους τους στην εξελικτική διαδικασία, με το να μην μεγαλώνουν πλέον ουρές. Η αρχή μάλιστα της μη ουράς εντοπίζεται περίπου πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια.

Εξετάζοντας δείγματα DNA ανθρώπων, πιθήκων χωρίς ουρές και μαϊμούδων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στους τελευταίους λείπει ένα κομμάτι γενετικού κώδικα που μοιράζονται οι δύο πρώτοι.

Αυτό δεν συνέβη με μετάλλαξη, τον επιστημονικό όρο για τις αλλαγές στο DNA, αλλά αντ 'αυτού πραγματοποιήθηκε με ένα άλλο γενετικό «απόσπασμα» γνωστό ως AluY, το οποίο εισήχθη τυχαία στους πρώιμους ανθρώπους και στους πιθήκους χωρίς ουρά κατά την προϊστορική εποχή, σύμφωνα με τη Ny Post.

Το νέο γονίδιο, σε μια πρώτη ανακάλυψη, αποδείχθηκε ότι επηρεάζει το μήκος της ουράς. Όταν συνδυάστηκε με ένα άλλο γονίδιο που ονομάζεται TBXT, σχημάτισε δύο τύπους ριβονουκλεϊκού οξέος, που προκαλεί την απώλεια ουράς σε ανθρώπους και πιθήκους.

Πιστεύεται επίσης ότι το κύριο εξελικτικό σχίσμα είχε προκαλέσει τον κόκκυγα, γνωστό και ως ουραίο κόκκαλο, σε ανθρώπους, γορίλες και χιμπατζήδες, αλλά, παραμένει ασαφές γιατί ή πώς οι συνθέσεις των κυττάρων καθόρισαν ότι η απώλεια της ουράς ήταν καλύτερη για την εξελικτική επιβίωση.

Επίσης, πειράματα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η απώλεια της ουράς μπορεί να συμπίπτει με την αύξηση των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν στους ανθρώπους ασθένειες όπως η δισχιδής ράχη, μια πάθηση που η σπονδυλική στήλη δεν ευθυγραμμίζεται σωστά με το νωτιαίο μυελό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA