Μενού
Exoplanet
Exoplanet | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο νέος εξωπλανήτης TOI-332b ανακαλύφθηκε πρόσφατα γύρω από ένα αστέρι γνωστό ως «έρημος του Ποσειδώνα» έχει μπερδέψει τους επιστήμονες αφού αλλάζει τα ως τώρα δεδομένα που σχετίζονται με τον σχηματισμό των πλανητών, καθώς συρρικνώθηκε μετά από την εξαφάνιση της ατμόσφαιρας του. 

Το TOI-332b βρίσκεται 727 έτη φωτός μακριά από τη Γη και έχει ακτίνα 3,2 φορές μεγαλύτερη της, γεγονός που τον κάνει να φτάνει στο μέγεθος του Ποσειδώνα. 

Επίσης έχει και πολύ μεγαλύτερη μάζα σε σχέση με τη Γη, η οποία είναι 52,7 φορές μεγαλύτερη με την πυκνότητα του να ξεπερνάει ακόμα και εκείνη του σιδήρου. 

Τι απέγινε η ατμόσφαιρα του

Σύμφωνα με το ScienceAlert, το γεγονός ότι ο εξωπλανήτης βρίσκεται κοντά στο άστρο του, όπου μέσω της φωτοεξάτμισης παράγεται ακτινοβολία που προκαλεί εξάτμιση και έπειτα διαρροή της ατμόσφαιρας του. Αλλά από μόνη της η φωτοεξάτμιση δεν είναι αρκετή για να εξηγήσει την απώλεια της τόσο μεγάλης ατμόσφαιρας του. 

Κάτι άλλο που μπορεί να ευθύνεται για την απώλεια της ατμόσφαιρας είναι η πλανητική μετανάστευση, που στην ουσία μπορεί να την αφαιρέσει από τον πλανήτη όσο αυτός κινείται από μεγαλύτερη απόσταση προς το άστρο υποδοχής, κάτι που αυξάνει την θέρμανση από το εσωτερικό του λόγω των βαρυτικών αλλαγών στην τροχιά του. 

Παρόλο που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα η αιτία αυτού του φαινομένου, αποτελεί γεγονός ότι αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τόσο καιρό τον σχηματισμό και την λειτουργία των πλανητών, αφήνοντας πίσω ερωτήματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA