Μενού
Η ακριβής αναπαράσταση του Ουρανού, που μοιάζει πολύ στον Ποσειδώνα
Η ακριβής αναπαράσταση του Ουρανού, που μοιάζει πολύ στον Ποσειδώνα | Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - www.ox.ac.uk
  • Α-
  • Α+

Εικόνες από μια διαστημική αποστολή τη δεκαετία του 1980 έδειχναν τον Ποσειδώνα με χρώμα βαθύ μπλε και τον Ουρανό έναν συνδυασμό ανοιχτού τυρκουάζ και σμαραγδί. Αλλά μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι δύο γιγάντιοι πλανήτες αερίων μοιράζονται μία παρόμοια αχνή απόχρωση του γαλάζιου.

Έχει προκύψει ότι οι προηγούμενες εικόνες του Ποσειδώνα είχαν ενισχυθεί ψηφιακά για να δείχνουν λεπτομέρειες της ατμόσφαιρας του πλανήτη, οι οποίες άλλαξαν το πραγματικό του χρώμα, όπως πληροφορεί το BBC.

Το μπλε «φίλτρο»

«Έκαναν κάτι που νομίζω ότι όλοι στο Instagram θα έχουν κάνει κάποια στιγμή στη ζωή τους, άλλαξαν τα χρώματα», δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια Catherine Heymans, αστρονόμος και καθηγήτρια αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Τόνισαν το μπλε μόνο και μόνο για να αποκαλύψουν τα χαρακτηριστικά που μπορείτε να δείτε στην ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα, και γι' αυτό στην εικόνα φαίνεται τόσο σκούρος, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά παρόμοιος με τον Ουρανό», συνέχισε.

Αναπαράσταση του Ποσειδώνα, με τα ευρέως διαδεδομένα χρώματα
Αναπαράσταση του Ποσειδώνα, με τα ευρέως διαδεδομένα χρώματα | Youtube

Οι αστρονόμοι γνώριζαν από καιρό ότι οι περισσότερες σύγχρονες εικόνες των δύο πλανητών δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τα αληθινά τους χρώματα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πάτρικ Ίργουιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Αν και το τεχνητά κορεσμένο χρώμα ήταν γνωστό εκείνη την εποχή μεταξύ των επιστημόνων -και οι εικόνες κυκλοφόρησαν με λεζάντες που το εξηγούσαν- αυτή η διάκριση αγνοήθηκε με την πάροδο του χρόνου», εξήγησε.

Οι νέες εικόνες

Ο καθηγητής Irwin και η ομάδα του επεξεργάστηκαν τα αρχικά δεδομένα για να παράγουν αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι «η πιο ακριβής αναπαράσταση μέχρι τώρα» του χρώματος τόσο του Ποσειδώνα όσο και του Ουρανού.

Η σύγκριση των υποτιθέμενων και πραγματικών χρωμάτων των δύο πλανητών
Η σύγκριση των υποτιθέμενων και πραγματικών χρωμάτων των δύο πλανητών | Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - www.ox.ac.uk
Η αρχική παρανόηση προέκυψε επειδή οι εικόνες και των δύο πλανητών που καταγράφηκαν από την αποστολή του διαστημικού εξερευνητικού σκάφους Voyager 2 της Nasa απαθανάτιζαν τους γίγαντες αερίων σε τρία ξεχωριστά χρώματα.
 
Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τον φασματογράφο απεικόνισης του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και τo πανοραμικό πλέγμα φασματογράφων MUSE, του ευρηματικά αποκαλούμενου «Very Large Telescope» του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή.

 

Τα καταγραφικά όργανα αυτών των εργαλείων αποτυπώνουν τα χρώματα όχι σε αναλογική μετάδοση, αλλά στο συνεχές ορατό φάσμα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να προσεγγίσουν με μεγάλη ακρίβεια τις πραγματικές αποχρώσεις των πλανητών.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν μία παρόμοια απόχρωση πράσινου-μπλε, αν και οι ερευνητές βρήκαν μια μικρή διαφορά. Ο Ποσειδώνας έχει μια ελαφριά νότα επιπλέον μπλε, που το μοντέλο αποκαλύπτει ότι οφείλεται σε ένα λεπτότερο στρώμα ομίχλης σε αυτόν τον πλανήτη.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA