Μενού
γη θαλασσα λαβα
Ηφαιστειακή λάβα εκρέει στον ωκεανό | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τη στιγμή που ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» θέματα συζήτησης, πολλοί άνθρωποι αγνοούν πως ο πλανήτης Γη έχει αντιμετωπίσει μαζικά γεγονότα αφανισμού.

Ένα από αυτά έλαβε χώρα κοντά στα τέλη της Μεσοζωικής περιόδου, μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν τον μετεωρίτη που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους, όπως γράφει το IFL Science.

Ειδικότερα, αυτή η καταστροφή επηρέασε δυσανάλογα τη θαλάσσια ζωή, μέσω μίας σειράς εξελίξεων που μείωσαν δραστικά τα επίπεδα οξυγόνου στους ωκεανούς.

Ο «άγνωστος» αφανισμός που γνώρισε η Γη

Μια νέα μελέτη φαίνεται να έχει βρει το έναυσμα πίσω από αυτήν την καταστροφική αλυσίδα γεγονότων.

Το γεγονός που πυροδότησε το καταστροφικό ντόμινο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, ήταν οι τεκτονικές κινήσεις που οδήγησαν στην κατάτμηση της υπερ-ηπείρου Γκοντουάνα.

Η διαδικασία αυτή απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες φωσφόρου, δεσμευμένες σε αποθέματα βασάλτη, στις θάλασσες του πλανήτη.

Με τη σειρά της, η αφθονία φωσφόρου οδήγησε στην αύξηση των θαλάσσιων οργανισμών, καθώς αποτελεί δομικό συστατικό του DNA, και άλλων βιολογικών δομών.

Ωστόσο, η αφθονία μορφών ζωής γρήγορα οδήγησε στο αντίστροφό της. Περισσότεροι οργανισμοί σήμαιναν περισσότερη νεκρή οργανική ύλη στον πυθμένα των ωκεανών, καθώς πέθαιναν.

Ακόλουθα, η διάσπαση της αυξημένης βιομάζας, που απαιτεί από τη φύση της μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, οδήγησε στη μείωση του στοιχείο στο νερό της θάλασσας.

Αυτή η διαδικασία έκανε τελικά τμήματα των ωκεανών να γίνουν ανοξικά ή να εξαντληθούν από οξυγόνο, δημιουργώντας «νεκρές ζώνες» όπου χάθηκε η περισσότερη θαλάσσια ζωή, εξηγούν οι ερευνητές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA