Μενού
Μαύρη τρύπα - Ψηφιακή αναπαράσταση
Μαύρη τρύπα - Ψηφιακή αναπαράσταση | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία μαύρη τρύπα με το κωδικό όνομα Gaia BH3, η οποία βρίσκεται στον αστερισμό του Αετού, είναι 33 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο, σε μονάδα μάζας, και αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο μεγάλη μαύρη τρύπα του γαλαξία μας.

Το όνομά της πήρε διότι ανακαλύφθηκε από αστρονόμους της αποστολής Gaia του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου, οι οποίοι παρατήρησαν τη μαύρη τρύπα λόγω των «ανωμαλιών» στην έκλυση ακτινοβολίας ενός αστεριού που περνούσε κοντά της, σύμφωνα με το Sky News.

«Κανείς δεν περίμενε να βρει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα να παραμονεύει τόσο κοντά μας, και που μάλιστα δεν είχε εντοπιστεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Pasquale Panuzzo, αστρονόμος από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρατηρητήριο του Παρισιού.

Πόσο κοντά βρίσκεται στη Γη

Η Gaia BH3 είναι η δεύτερη πιο κοντινή μαύρη τρύπα στη Γη. Ένα ταλαντευόμενο αστέρι περιφέρεται γύρω της, δίνοντας τις απαραίτητες ενδείξεις στους επιστήμονες για την ύπαρξή της.

Αυτό διότι μία μαύρη τρύπα στο κενό του διαστήματος είναι δύσκολη στον εντοπισμό, καθώς η απίστευτη βαρυτική τους έλξη, που δεσμεύει μέχρι και το φως, τις κάνει ουσιαστικά αόρατες στα όργανα εντοπισμού.

Για αυτό, οι αστρονόμοι τις εντοπίζουν μέσω των αλλοιώσεων που προκαλούν στον χώρο και σε κοντινά αστρικά σώματα, όπως αστέρες και νεφελώματα. 

Πώς σχηματίζονται ο μαύρες τρύπες

Η ακριβής φύση μίας μαύρης τρύπας ξεπερνά την ανθρώπινη εμπειρία και κατανόηση, ακόμα και αν εξηγηθεί με τους πιο επίκαιρους όρους. Ωστόσο, έχουμε εκτιμήσει με περισσότερη ακρίβεια πώς προκύπτουν.

Πολύ απλά, οι μαύρες τρύπες αποτελούν κατάλοιπα νεκρών αστεριών, τα οποία όταν πλέον δεν μπορούν να υποστηρίξουν την τεράστια μάζα τους, μέσω της πυρηνικής σύντηξης των υλών τους, αρχίζουν να συμπιέζονται και να καταρρέουν μέσα στον εαυτό τους.

Τελικά, στο κέντρο της μαύρης τρύπας, σχηματίζεται μία λεγόμενη βαρυτική μοναδικότητα, δηλαδή ένα σημείο άπειρης βαρύτητας και μηδενικής μάζας, που προσελκύει το πάντα προς αυτό.

Είναι άγνωστο το τι συμβαίνει σε κάποιο αντικείμενο όταν «απορροφηθεί» από μία μαύρη τρύπα, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι νόμοι της φυσικής, οι τουλάχιστον γνωστοί σε εμάς, παραμορφώνονται και δεν ισχύουν στο εσωτερικό της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA