Μενού
Αστέρια
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ήταν 19 Ιουλίου του 1952 όταν το αστρονομικό ερευνητικό παρατηρητήριο, Palomar, πραγματοποιούσε μια φωτογραφική έρευνα του νυχτερινού ουρανού. 

Κατά την διάρκεια πολλαπλών λήψεων από ένα σημείου του ουρανού με σκοπό τον εντοπισμό πραγμάτων, όπως αστεροιδών) στις 20:52 κατέγραψαν τρια αστέρια τα οποία ήταν αρκετά φωτεινά.

Μέχρι τις 21:45 που καταγράφηκε το ίδιο σημείο ξανά, τα αστέρια είχαν εξαφανιστεί εντελώς. Αν και αρχικά θεώρησαν πως τα αστέρια απλώς ξεθάμπωσαν, έχει αποδειχθεί πως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε σημείο που να μην  φαίνονται καθόλου. 

Πού πήγαν τα τρία αστέρια;

Σύμφωνα με την Science Alert, μια από τις θεωρίες είναι ότι δεν πρόκειται για τρία αστέρια, αλλά για ένα αστέρι που ίσως έλαμψε για μικρό χρονικό διάστημα. Όσο συνέβαινε αυτό ίσως μια μαύρη τρύπα αστρικής μάζας πέρασε ανάμεσα στο αστέρι και εμάς, με αποτέλεσμα να λάμψει ως τρεις εικόνες για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. 

Το πρόβλημα με αυτή την ιδέα είναι ότι ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν εξαιρετικά σπάνιο, αλλά άλλες φωτογραφικές εικόνες που λήφθηκαν κατά τη δεκαετία του 1950 δείχνουν παρόμοιες γρήγορες εξαφανίσεις πολλών αστεριών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αστέρια χωρίζονται σε λεπτά τόξου, το οποίο θα ήταν δύσκολο να παρατηρηθεί με βαρυτικό φακό.

Η δεύτερη θεωρία 

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως αυτό που εμφανίστηκε δεν ήταν καν ένα αστέρι. Τα τρία φωτεινά σημεία βρίσκονται σε απόσταση 10 δευτερολέπτων τόξου το ένα από το άλλο, αν ήταν τρία μεμονωμένα αντικείμενα κάτι πρέπει να πυροδότησε τη λάμψη τους. 

Δεδομένου του χρονικού διαστήματος περίπου 50 λεπτών, η αιτιότητα και η ταχύτητα του φωτός θα απαιτούσαν να μην απέχουν περισσότερο από 6 AU μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να απέχουν περισσότερο από 2 έτη φωτός από τη Γη.

Θα μπορούσαν να ήταν αντικείμενα Oort Cloud (ένα τεράστιο σύννεφο παγωμένων πλανητών που περιβάλλουν τον Ήλιο σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 2.000 έως 200.000 AU) όπου κάποιο γεγονός τα έκανε να λάμψουν περίπου την ίδια στιγμή.

Έτσι, οι μεταγενέστερες έρευνες δεν μπόρεσαν να τα βρουν γιατί από τότε θα είχαν παρασυρθεί κατά μήκος των τροχιών τους.

Η τρίτη θεωρία

Μια τρίτη ιδέα είναι ότι δεν ήταν καθόλου διαστημικά αντικείμενα. Μιας και το Παρατηρητήριο Palomar δεν απέχει πολύ από τις ερήμους του Νέου Μεξικού όπου πραγματοποιήθηκαν δοκιμές πυρηνικών όπλων, πιστεύετε ότι η ραδιενεργή σκόνη από τις δοκιμές θα μπορούσε να έχει μολύνει τις φωτογραφικές πλάκες, δημιουργώντας φωτεινά σημεία σε ορισμένες εικόνες και όχι σε άλλες.

Δεδομένων παρόμοιων εξαφανίσεων που παρατηρήθηκαν σε άλλες φωτογραφικές πλάκες της δεκαετίας του 1950, αυτό φαίνεται αρκετά πιθανό.

Με τίποτα από τα παραπάνω να επιβεβαιώνουν το περιστατικό προς το παρόν παραμένει ένα μυστήριο που περιμένει να λυθεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA