Μενού
Αρχαία γραφή
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μια εξερεύνηση των αρχαιολόγων στη Μέση Ανατολή αποκάλυψε μια άγνωστη ως τώρα γλώσσα που χρησιμοποιούσε ένας αρχαίος πολιτισμός με σκοπό να προωθήσει την πολιτισμικότητα και την πολιτική σταθερότητα, με την ανακάλυψη αυτή να φανερώνει περισσότερα για τη λειτουργία των πρώιμων αυτοκρατοριών

Οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Χετταίων, δίνουν αποδείξεις που δείχνουν ότι η αυτοκρατορική, ας πούμε, «δημόσια υπηρεσία» περιλάμβανε ολόκληρα τμήματα αφιερωμένα πλήρως ή εν μέρει στην έρευνα των θρησκειών των υποτελών λαών

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πως στη δεύτερη χιλιετία π.Χ. οι ηγέτες των Χετταίων είπαν στους τότε «δημόσιους υπάλληλους» τους να καταγράφουν τις θρησκευτικές λειτουργίες μαζί με άλλες παραδόσεις των λαών, όπως τις τοπικές γλώσσες, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν στα χρόνια και να ενσωματωθούν στο περιεκτικό πολυπολιτισμικό θρησκευτικό σύστημα της αυτοκρατορίας.

Πέντε διαφορετικοί «λαοί»

Μέχρι στιγμής, έχει ανακαλυφθεί ότι οι Χετταίοι κατέγραψαν και διατήρησαν θρησκευτικά έγγραφα από τουλάχιστον πέντε υποκείμενες εθνοτικές ομάδες, με την τελευταία να έρχεται στο φως πριν από δύο μήνες.

Όπως αναφέρει η Independent, η τελευταία ανακάλυψη αποδείχθηκε ότι ήταν γραμμένη σε μια άγνωστη γλώσσα της μέσης Ανατολής που έχει χαθεί εδώ και 3.000 χρόνια

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ανακαλυφθεί στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας των Χετταίων, Hattusa (πλέον λέγεται Bogazkoy), περίπου 30.000 ολοκληρωμένα αποσπασματικά έγγραφα από πήλινες πινακίδες, περίπου 160 χιλιόμετρα ανατολικά από την Άγκυρα της Τουρκίας. 

Παρόλο που τα περισσότερα έγγραφα έχουν γραφτεί στην κύρια γλώσσα της αυτοκρατορίας, τη Χεττιτική, οι γραφείς της κυβέρνησης των Χετταίων έγραψαν περίπου το 5% στις γλώσσες των μειονοτικών εθνοτικών ομάδων της αυτοκρατορίας (οι οποίοι λαοί είναι οι Λουβιανοί, οι Παλαιοί, οι Χατιανοί και οι Χουρρίοι).

Η τελευταία γλώσσα που ανακαλύφθηκε ήταν η Καλασμαϊκή και ονομάζεται έτσι επειδή την ομιλούσε ένας υπήκοος της περιοχής Κάλασμα. Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει ότι ακόμη και όλες οι γλώσσες της αυτοκρατορίας καταγράφονταν, μελετούνταν και διατηρούνταν σε γραπτή μορφή.

Οι Χετταίοι

Το Bogazkoy (η αρχαία Hattusa) είναι ένα σημαντικό μέρος επειδή, ως το κέντρο της αυτοκρατορίας των Χετταίων (γύρω στο 1650 π.Χ. έως το 1200 π.Χ.), ήταν η πρωτεύουσα ενός από τα πρώτα πραγματικά μεγάλα αυτοκρατορικά πολιτικά συστήματα του κόσμου. 

Ως εκ τούτου, ήταν το σπίτι μιας από τις πρώτες σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες στον κόσμο που παρήγαγαν έγγραφα. Η αυτοκρατορία των Χετταίων εκτεινόταν από το Αιγαίο Πέλαγος στα δυτικά μέχρι το σημερινό βόρειο Ιράκ στα ανατολικά και από τη Μαύρη Θάλασσα στα βόρεια έως τον Λίβανο στα νότια.

Ο πολιτισμός αυτός άλλαξε σημαντικά την ανθρώπινη ιστορία μέσα από τις τεχνολογικές του καινοτομίες όπως η χρήση σιδήρου, η ανάπτυξη εξελιγμένων εξαιρετικά ελαφρών πολεμικών αρμάτων και η δημιουργία μιας σημαντικής δημόσιας υπηρεσίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA