Μενού
πατάτες
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Παρότι τώρα είναι ένα αγαπημένο έδεσμα που αποτελεί μέρος της καθημερινότητας του μέσου Έλληνα, η πατάτα εισήλθε στην ελληνική κουζίνα αρκετά πρόσφατα, όπως συνέβη και γενικότερα στην Ευρώπη. Υπάρχει μάλιστα και ένας μύθος που τη συνδέει με τον πρώτο κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Αυτόν τον μύθο που όλο και κάπου θα τον έχετε πετύχει, λέει ότι ο Καποδίστριας είναι ο άνθρωπος που έφερε την πατάτα στην Ελλάδα, παρότι είχε στην αρχή πολύ μεγάλη δυσκολία να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι το συγκεκριμένο (λίγο αηδιαστικό στην όψη) έδεσμα θα μπορούσε να αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες.

Το δήθεν κόλπο του Καποδίστρια

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Καποδίστριας, αγανακτισμένος που οι Έλληνες δεν πείθονταν να αγοράσουν πατάτες, σκέφτηκε ένα πολύ έξυπνο κόλπο. Μάζεψε μία πολύ μεγάλη σοδειά με γεώμηλα και τα έβαλε σε μία αποθήκη. 

Τόνισε δε, σε όσους ήταν καχύποπτοι, ότι οι πατάτες δεν αφορούσαν κανέναν άλλο Έλληνα αλλά ήταν προσωπική του ιδιοκτησία. Προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τον μύθο, ο Καποδίστριας φρόντισε να έχει μπροστά από την αποθήκη πρωί-βράδυ φύλαξη.

Kapodistrias
Shutterstock

Η αποθήκη είχε τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση κάπου στην Αθήνα. Οι περαστικοί, που αδιαφορούσαν πλήρως για την πατάτα ως τρόφιμο, άρχισαν να παρατηρούν τη συνεχή φύλαξη και σταδιακά τους δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι επρόκειτο για κάτι πολύτιμο. Έτσι τελικά πείστηκαν να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

To εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει ακριβώς ο ίδιος μύθος στη Γερμανία. Όλα είναι λίγο-πολύ ίδια αλλά αυτή τη φορά πρωταγωνιστής είναι ο Φρειδερικός ο Β’, βασιλιάς της Πρωσίας μεταξύ μέχρι το 1786. Πιθανώς αυτή η ιστορία ταξίδεψε στην Ελλάδα και μεταφράστηκε ως είχε με αλλαγή του πρωταγωνιστή της.

Ποια είναι η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι η πατάτα ήταν γνωστή στον ελλαδικό χώρο, κατά βάση στα Επτάνησα, ακόμα και πριν από την Επανάσταση του 1821. Παρόλα αυτά, πράγματι, υπάρχει μία βάση αλήθειας στο ότι ο Καποδίστριας συνδέθηκε με αυτή. Όχι τόσο ως προς την εισαγωγή της και σίγουρα όχι ως προς το δαιμόνιο πλάνο του.

Περισσότερο σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Καποδίστριας στα λίγα χρόνια διακυβέρνησής του είχε φροντίσει να προχωρήσει στον εκσυχρονισμό της γεωργίας. Μέρος αυτού του εκσυγχρονισμού ήταν και η καλλιέργεια και μετ’έπειτα διάδοση της πατάτας στη χώρα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 16 μέρες αφού ανάλαβε Κυβερνήτης έστειλε ένα γράμμα στον αδελφό του που βρισκόταν στην Κέρκυρα. Του ζητούσε να στείλει μία αρκετά μεγάλη ποσότητα γεώμηλων. Παρόμοια παραγγελία είχε κάνει και από το Λίβερπουλ.

Τι σημαίνει αυτό; Η ιστορία με τις κλειδωμένες και φρουρούμενες αποθήκες είναι ψέμα. Πατάει όμως σε μία αλήθεια που είναι ότι ο Καποδίστριας πράγματι είχε από νωρίς καταλάβει τη σημασία της πατάτας για την ελληνική γεωργία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA