Μενού
Επιχείρηση στο φεγγάρι από τη NASA
Το φεγγάρι | AP
  • Α-
  • Α+

Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από την τελευταία αποστολή του Apollo και οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν την επιστροφή τους στη Σελήνη. Έτσι, τον επόμενο μήνα, στις 25 Ιανουαρίου, θα κάνουν την προσπάθεια τους να προσγειώσουν ένα σκάφος στο φεγγάρι.

Ο πύραυλος προσεδάφισης, που ονομάζεται Peregrine, δεν θα έχει κανέναν άνθρωπο μέσα. Αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Astrobotic, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος John Thornton είπε ότι το σκάφος θα έχει μαζί του όργανα της NASA για τη μελέτη του σεληνιακού περιβάλλοντος ενόψει των επανδρωμένων αποστολών της NASA Artemis.

Η αποστολή θα γίνει στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της εταιρείας να γίνει η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα φτάσει στη σεληνιακή επιφάνεια με επιτυχία. Όπως αναφέρει η Science Alert, πριν από αρκετά χρόνια, η NASA επέλεξε να αναθέσει σε αμερικανικές εταιρείες να στείλουν επιστημονικά πειράματα και τεχνολογίες στη Σελήνη, σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται CLPS.

Αυτά τα συμβόλαια θα πρέπει να κάνουν πιθανή την ανάπτυξη της «σεληνιακής οικονομίας» και να δώσουν υπηρεσίες μεταφοράς με χαμηλότερο κόστος.

«Μονάχα οι μισές από τις αποστολές που έχουν πάει στην επιφάνεια της σελήνης ήταν επιτυχής. Άρα είναι σίγουρα μια τρομακτική πρόκληση. Θα είμαι τρομοκρατημένος και ενθουσιασμένος σε κάθε στάδιο», δήλωσε ο Thornton σε συνέντευξη Τύπου στη βάση της εταιρείας του στο Πίτσμπουργκ.

Η απογείωση έχει προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου από τη Φλόριντα με την εναρκτήρια πτήση του νέου πυραύλου, που ονομάζεται Vulcan Centaur, στον βιομηχανικό όμιλο ULA.

Θα χρειαστεί μερικές ημέρες για να φτάσει σε τροχιά σελήνης και θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου για να προσγειωθεί, έτσι ώστε οι συνθήκες φωτός να είναι κατάλληλες. 

Η κατάβαση θα γίνει αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά θα παρακολουθείται από το κέντρο ελέγχου της εταιρείας.

Οι προηγούμενες προσπάθειες που κατέληξαν σε φιάσκο

Την άνοιξη, η ιαπωνική start-up ispace είχε ήδη προσπαθήσει να γίνει η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα προσγειωθεί στη Σελήνη, αλλά η αποστολή κατέληξε σε συντριβή.

Το Ισραήλ υπέστη επίσης οπισθοδρόμηση το 2019, με μόνο τέσσερις χώρες να έχουν προσγειωθεί επιτυχώς ως τώρα στη Σελήνη: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα και πιο πρόσφατα η Ινδία.

Παρά τον κίνδυνο αποτυχίας: «η ηγεσία της NASA έχει επίγνωση των κινδύνων και έχει αποδεχτεί ότι ορισμένες από αυτές τις αποστολές ενδέχεται να μην πετύχουν. Αλλά ακόμα κι αν κάθε προσγείωση δεν είναι επιτυχής, το CLPS είχε ήδη αντίκτυπο στην εμπορική υποδομή που απαιτείται για τη δημιουργία μιας σεληνιακής οικονομίας» δήλωσε ο Chris Culbert, διευθυντής του προγράμματος CLPS.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA