Μενού
Χειρουργική αίθουσα
Χειρουργική αίθουσα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση. 

Ο 62χρονος Richard "Rick" Slayman έπασχε από νεφροπάθεια τελικού σταδίου πριν υποβληθεί στην επέμβαση τον Μάρτιο.

Εκτός από τη νεφρική νόσο, ο ασθενής έπασχε, επίσης, από διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση. Το 2018 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ανθρώπινου νεφρού, αλλά ο οργανισμός του απέρριψε το μόσχευμα μετά από μερικά χρόνια. 

Μετά την τελευταία επέμβαση, στις 16 Μαρτίου, οι γιατροί του επιβεβαίωσαν ότι δεν χρειαζόταν πλέον αιμοκάθαρση, αφού το νέο όργανο φαινόταν να λειτουργεί ικανοποιητικά. 

Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), σε σημερινή (12/5) ανακοίνωσή του, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης.

Ανάλογες μεταμοσχεύσεις από γενετικά τροποποιημένους χοίρους έχουν αποτύχει στο παρελθόν, αλλά η επέμβαση στον Slayman είχε χαιρετιστεί ως ιστορικό ορόσημο.

Το MGH εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» του για τον αιφνίδιο θάνατό του και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

Οι συγγενείς του θανόντα επεσήμαναν πως η ιστορία του αποτελεί πηγή έμπνευσης. 

«Ο Rick είπε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους υποβλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία ήταν για να δώσει ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν» ανέφεραν και συμπλήρωσαν: «Πέτυχε αυτόν τον στόχο και η ελπίδα και η αισιοδοξία του θα κρατήσουν για πάντα».

«Για εμάς, ήταν ένας καλόκαρδος άνθρωπος με έξυπνο χιούμορ, ο οποίος ήταν έντονα αφοσιωμένος στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του» κατέληξαν. 

Ο Slayman ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο, αλλά δύο άλλοι ασθενείς έχουν λάβει μοσχεύματα καρδιάς. Και οι δύο πέθαναν μερικές εβδομάδες αργότερα όμως. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA