Μενού
mosquito
Unsplash
  • Α-
  • Α+

Το ανθρώπινο δέρμα είναι «πειρασμός» για όλα τα κουνούπια, όπως πχ, ο ασιατικός τίγρης. Όμως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι λίγο πιο άτυχοι, τους οποίους τα ιδιαίτερα αυτά απεχθή έντομα, προτιμούν λίγο περισσότερο.

Με την βοήθεια των όσων δήλωσε στους New York Times ο καθηγητής νευροεπιστήμης Κρίστοφερ Πότερ από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις. 

Υπάρχουν λοιπόν, δύο λόγοι ου συμβαίνει το παραπάνω φαινόμενο, ο ένας είναι οι βιολογικές ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπινος σώματος, και ο άλλος είναι, ορισμένες συμπεριφορές μας. Το πρώτο δεν μπορεί να αλλάξει, το δεύτερο όμως, μπορεί. Ας το εξηγήσουμε:

«Είναι όπως στις φράουλες. Δεν έχουν συγκεκριμένη οσμή, αλλά ένα συνδυασμό από οσμές που αναμειγνύονται». Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με συγκεκριμένους συνδυασμούς χημικών συστατικών στο ανθρώπινο σώμα που δημιουργούν οσμές, οι οποίες ελκύουν τα κουνούπια.

Πρόκειται όμως για οσμές που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να εντοπίσει, όπως αναφέρει η καθηγήτρια εξελικτικής βιολογίας Λίντι Μακμπράιντ, όπως η μυρωδιά ενός αγκώνα. «Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί πως μυρίζει ο αγκώνας του» συμπληρώνει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Πρίνστον. 

Επίσης, τα κουνούπια ελκύονται και από το σμήγμα, μια λιπώδης ουσία που εκκρίνει το δέρμα μας και ουδείς μπορεί να εντοπίσει ή και να αλλάξει την οσμή της. 

Η ομάδα αίματος επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Μπατζόλι, χειρούργο σε κλινική του Κλίβελαντ με ειδικότητα στην ιατρική της άγριας φύσης. Τα κουνούπια «αγαπούν» λίγο περισσότερο τους ανθρώπους με ομάδες αίματος 0 αρνητικά και θετικό, για λόγος που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Επιπλέον, τα κουνούπια βρίσκουν ιδιαίτερα «σεξι» το ρυθμό της αναπνοής μας, γνωστό και ως «υπογραφή αναπνοής».

Τα κουνούπια αναζητούν εναγωνίως διοξείδιο του άνθρακα και όσο περισσότερο εκπνέουμε αέρα, τόσο περισσότερο τα «προσκαλούμε» στο δέρμα μας. 

Οι συμπεριφορές μας

Καταρχήν, ο ιδρώτας. Μετά από έντονη άσκηση, τα ίχνη ιδρώτα που μένουν στο δέρμα μας και αναμειγνύονται με βακτήρια, προσκαλούν τα κουνούπια. Αν μετά από τη γυμναστική, επιλέξουμε να πάμε στην παραλία και να πιούμε μια μπύρα, τότε το αλκοόλ, μαζί με τον ιδρώτα δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», το οποίο φαντάζει ακαταμάχητο για τις ορέξεις των πιο ελεεινών εντόμων του καλοκαιριού.

Όταν μαζί με τα παραπάνω, επιλέξουμε να φορέσουμε ρούχα με χρώματα όπως μαύρο, και πορτοκαλί, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό με έντονο άρωμα, τότε επίσης δημιουργούμε έναν μαγνήτη για τα κουνούπια. Προσοχή!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA