Μενού
james webb
  • Α-
  • Α+

Χριστούγεννα του 2021. Μια πολύ σημαντική ημέρα της σύγχρονης ιστορίας, αφού πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του υπερσύγχρονου διαστημικού τηλεσκοπίου Τζέιμς Γουέμπ. Πρόκειται για ένα εγχείρημα της NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό και τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος.

Το πρόγραμμα για την κατασκευή του ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια και προκειμένου να υλοποιηθεί η δημιουργία του συμμετείχαν περισσότερες από είκοσι χώρες, μεταξύ αυτών κι η Ελλάδα.

Τελευταία βλέπουμε συνεχώς φωτογραφίες που προκαλούν δέος, τις οποίες τραβά το Τζέιμς Γουέμπ και δημοσιεύονται ακολούθως από τη NASA. Ποια είναι όμως η αποστολή του διαστημικού τηλεσκοπίου, πέρα από το να εντυπωσιάζει την κοινή γνώμη;

Ένας από τους κυριότερους στόχους του είναι να παρατηρήσει μερικά από τα πιο απόμακρα αντικείμενα του σύμπαντος αλλά και παλαιότερα συμβάντα. Για παράδειγμα, το πως σχηματίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες, κάτι που παλαιότερα ήταν πρακτικά αδύνατον να μελετηθεί, είτε από την Γη είτε από διαστημικά όργανα.

Επίσης, το Τζέιμς Γουέμπ αναζητά απαντήσεις και σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα, όπως στο να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα το πως σχηματίστηκαν οι αστέρες κι οι πλανήτες. Με άλλα λόγια, εξερευνά τις πρώιμες φάσεις του σύμπαντος, ενώ στοχεύει και στην ανακάλυψη εξωπλανητών και κατ επέκταση στο αν υπάρχει η δυνατότητα για ζωή σε αυτούς.

Οι δυνατότητες κι ο εξοπλισμός του το καθιστούν ξεχωριστό και θεωρείται ο επιστημονικός διάδοχος του σπουδαίου τηλεσκοπίου του Χαμπλ (εκτοξεύθηκε το 1990).

Το ιλιγγιώδες πόσο που δαπανήθηκε

Φυσικά, όλα τα παραπάνω με... το αζημίωτο! Η όλη διαδικασία της δημιουργίας του Τζέιμς Γουέμπ κόστισε περίπου 10 δισ. δολάρια, τα οποία δαπανήθηκαν σε διάστημα 17 ετών. Συνεπώς, η ανθρώπινη περιέργεια (του να εξερευνήσει πως ξεκίνησαν όλα) πληρώνεται και μάλιστα ακριβά!

Μπορεί το κόστος να ήταν ομολογουμένως τσουχτερό, παρ' όλα αυτά είναι βέβαιο πως με το πέρασμα των ετών το Τζέιμς Γουέμπ θα προσφέρει πάρα πολλά στην επιστημονική κοινότητα. Νέα στοιχεία και φυσικά κάθε λογής προβληματισμούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA